Artikelnr: 706040

Lakritsextrakt Pulver RB 100g

59 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten

Lakritsextrakt Pulver

 

Lakritsroten är en art i familjen ärtväxter, och extraktet från denna utgör basen i riktigt lakritsgodis.

 

Vad är egentligen lakrits?

 

I Sverige konsumerar vi ca 1 kilo lakrits per person och år vilket är betydligt mer än i övriga Europa. Varför just detta svarta livsmedel har en sådan effekt på oss nordbor, är det ingen som riktigt vet. Vad man däremot vet är att lakrits kommer från lakritsroten (Glycyrrhiza glabra), som ingår i familjen ärtväxter. Den är en 1-2 meter hög buskliknande växt som finns från östra och södra Europa ner till Asien och dessutom odlas den i Frankrike och Tyskland. Den har odlas i Europa sedan 1200-talet och den måste vara minst tre år gammal innan den kan skördas.

 

Den växer med meterlånga rötter och det är just roten som används i drycker, godis, läkemedel eller tobak. Lakrits kan antingen ha en söt eller salt smak och den tillhör våra äldsta och vanligaste aromer. I torkad form kan lakritsrot hittats i hälsofackhandeln och i Kina har den länge använts inom kinesisk medicin. Som läkeväxt har den faktiskt 4000 år på nacken och tidigare fanns den på apoteken i Sverige.

 

Vad är Lakritsextrakt Pulver?

 

Utvinns ur finmalda lakritsrötter som kokats länge. Växtdelarna silas bort och resterande  kokas till en tjock smet som sedan spraytorkas så att vattnet försvinner.
Detta ger ett kraftfullt smakande och mycket fint pulver som kan användas vid smaksättning av karameller, glass, choklad, smoothies, desserter och till smaksättning av egna näringstillskott som t ex olika alg- och örtpulver.

 

Lakritsextraktet har en kraftigare smak än vad lakritsrotspulvret har och man kan behöva ta lite mindre pulver än vad som står i receptet om det ursprungligen ska vara lakritsrotspulver.

 

Sötningsämnet glycyrrhizin i lakrits är 150 gånger sötare än socker och förstör inte tänderna.
Ämnet är också kalori-fattigt och kan även användas av diabetiker.

Specifikation

Ingredienser: torkad lakritsrot i pulverform
Ursprung: Spanien
Förvaring: svalt och torrt

Näringsvärde per 100 g
Energi 1304 kJ/312 kcal
Fett 0 g
Kolhydrater 65 g
Fiber 12g
Protein 7 g
Salt 540 mg

 

Användning

Detta ger ett kraftfullt smakande och mycket fint pulver som kan användas vid smaksättning av karameller, glass, choklad, smoothies, desserter och till smaksättning av egna näringstillskott som t ex olika alg- och örtpulver.

Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.