Ekologisk Gurkmeja
Gurkmeja (Curcuma longa) känns säkerligen igen från det indiska och thailändska köket, inte minst som en ingrediens i curry. Från växten tas rötterna som sedan kokas, torkas och slutligen mals ner till ett gult pulver. Växten är släkt med ingefäran och den odlas i Afrika och Asien. Den största produktionen sker i den indiska staden Erode, som även benämns The Yellow City.
Växten har även fått ett uppsving i västvärlden under senare år och detta på grund av den ingående substansen och färgämnet, curcumin, som blivit mkt omtalat. Denna gurkmeja består till minst 3 procent av curcumin.
Läs mer här om gurkmeja och dess egenskaper.
Innehåll: Pulveriserade rötter från gurkmeja (Curcuma longa)
Raw food-kvalitet: Nej
Ekologisk: Ja, EU-ekologiskt
Ursprung: Indien
Näringsvärde per 100 g
Energi 1500 kJ/355 kcal
Fett 1,67 g
varav mättat fett 0,12 g
Kolhydrater 77,27 g
varav sockerarter 2 g
Kostfiber 24,11 g
Protein 7,74 g
Magnesium 2725 mg
Dosering: 1 matsked/dag
Hur gurkmeja används
Gurkmeja doftar som senap och smakar milt och lätt bittert. Den kan användas i gryträtter av diverse slag och ger riset en fin gul färg. Kryddan kan med fördel även användas tillsammans med fisk, grönsaker, i marinader och inläggningar.