Bittra Aprikoskärnor

Aprikoskärnor är fröna som finns inuti aprikosfrukten. De är kända för sin karakteristiska bitterhet och används ibland i matlagning, bakning och som en ingrediens i alternativ medicin.

Innehåll av cyanid i aprikoskärnor

Aprikoskärnor innehåller en förening som kallas amygdalin. Amygdalin är också känd som vitamin B17. När amygdalin bryts ner i kroppen, omvandlas den till cyanid, vilket är en mycket giftig substans. Att konsumera stora mängder aprikoskärnor kan därför leda till cyanidförgiftning.

Användning av aprikoskärnor

Trots riskerna med cyanidförgiftning, används aprikoskärnor i alternativ medicin som en behandling mot cancer och andra sjukdomar. Det finns dock ingen vetenskaplig grund för dessa påståenden. I matlagning och bakning kan aprikoskärnor användas för att ge en subtil nötsmak, men det är viktigt att använda dem sparsamt och aldrig äta för många.

En sammanfattning av Råvarubutiken

Aprikoskärnor kan användas för att ge en subtil nötsmak i matlagning och bakning. Det är alltid viktigt att konsultera en läkare eller ett annat hälsoproffs innan man börjar använda nya ingredienser eller behandlingar i sin kost.

Läs mer

2 produkter