Ekologiska mandlar- Passar både som snacks och till bakning

Vad är mandel

Våra ekologiska mandlar kommer från Spanien och en av de vanligaste nötterna som de allra flesta känner igen.

Skillnad på sötmandel & mandel

Det skiljs ofta på sötmandel och mandel, men det man tänker på då är i själva verket sötmandel och bittermandel. Anledningen till att bittermandel inte ska konsumeras i för stor mängd är för att det innehåller ett ämne som bildar giftet vätecyanid i kroppen. En liten mängd bittermandel går bra i bakverk, men annars är det säkrast att hålla sig till sötmandeln. Vilken tur att vi bara säljer sötmandlar!

Spelar storlek roll?

I mandelns fall – JA. Ju större mandeln är, desto mindre är risken för att hitta bittermandel i påsen då dom är mindre. När mandeln odlas så växer den på ett träd som heter Prunus amygdalus var. dulcis. Bittermandlarna är den mindre varianten som växer längst ner på trädet och ju längre upp på trädet man kommer desto sötare – och större – blir mandlarna.

Trädets kvalitet spelar såklart också roll i hur bra mandlarna kommer att bli. När våra mandlar plockas rensas de från alla små bittermandlar och kvar lämnas endast de stora, härliga mandlarna som kommer att starta resan till Sverige.

Blötläggning – länk

Visste du att blötläggning av mandlar och nötter överlag bevarar deras näringsämnen bättre och öppnar upp så att upptaget av denna näring blir lättare? Man kan likna det med groddar – genom att blötlägga aktiverar man nöten. Läs mer om blötläggning här: https://angelasheaven.com/sv/fordelarna-med-att-blotlagga-notter/

Användningsområden

Mandlar har många användningsområden. Populärt är att använda dem inom bakning, både den traditionella bakningen men även raw bakning. Mandlar är även populära på julmarknader och perfekta att mixa till mandelmjölk!

Vi har mandlar i olika format i vårt sortiment så som mandelsmör, torr rostade mandlar med havssalt för ett nyttigt snacks och även mandelspån och skållade mandlar för bakning.

När du vill köpa mandlar av hög kvalitet och ekologiskt producerade är det viktigt att välja från pålitliga källor som erbjuder certifierade ekologiska produkter. Ekologiska sötmandlar odlas utan användning av syntetiska kemikalier eller bekämpningsmedel och följer strikta ekologiska jordbruksprinciper för att säkerställa både kvalitet och miljövänlighet.

Läs mer

Visar alla 7 resultat