Om produkten
Ekologiska sötmandlar
Vad är skillnaden mellan bitter och sötmandel?
Både bittermandlar och sötmandlar växer på samma träd, skillnaden är att bittermandlarna växer längst ner på trädet och får minst sol, medan sötmandlarna växer högre upp, får mer sol och blir mycket större. Ju större mandeln är, desto mindre risk är det att du får en bittermandel.
Våra ekologiska mandlar är väldigt stora, upp till hela 14 mm, vilket också innebär att vi med stor säkerhet kan säga att mandlarna är mycket söta. Mandlarna plockas så långt upp på mandelträdet som möjligt för att minska risken att mindre, bittra mandlar slinker med. Sedan sorteras och kontrolleras mandlarna ännu en gång för att verkligen säkerställa att så få mindre mandlar som möjligt slinker med.
Hur mycket mandlar?
Mandlar hör till kategorin nötter och frön och där säger Livsmedelsverket att ett par matskedar per dag kan vara en god ide.
Hur använder jag mandlar?
De kan ätas i alla lägen, inte bara under julmarknaden eller som en överraskning i julgröten. Perfekta som ett litet mellanmål då de ger dig ett tillskott av energi och viktiga näringsämnen. De kan även användas i matlagningen och att baka med. Tillsammans med vatten, kan de mixas till en god mandelmjölk, som är helt mjölkfri.
En annan idé är använda dem som dekoration på kakor, göra likör av eller din egna marsipan. Mandlar har en mild och god smak, som brukar uppskattas av de flesta. Mandeln är till skillnad från många andra nötter alkaliniserande för kroppen, och är lättast för kroppen att smälta om den blivit blötlagd.
Det glutenfria mandelmjölet, som man till exempel får som restprodukt när man gör mandelmjölk, kan med fördel användas som bas i kakor och kex. Vi använder huvudsakligen mandlar till att göra mandelmjölk till chokladmjölk eller smoothies, eller för att röra ner i en god bananglass.