Mother Earth Big Pack

Mandlar Premium EKO 5kg

Artikel nr: 1656x5
EAN: 7340051816711
1.400 kr

Ekologiska Guara mandlar!

Guara mandel är en självfruktbar mandelart som många passionerade trädgårdsmästare har sökt efter. En mandel som producerar nötter själv är ett fascinerande egenskap. Söt och rund med ljustbrunt skal är den perfekt för tillagning av nougat och glass samt passar för rostning och stekning.

 

Lite allmänt om mandlar

Mandelträdet (Prunus amygdalus var. dulcis) är en trädart som tillhör plommonsläktet. Den stenfrukt som trädet bildar, som kallas mandel, används både inom livsmedels- som kosmetikindustrin. Det finns två sorters mandel, söt- och bittermandel. Sötmandeln är populärare och vanligare än den bittra och starka bittermandeln.

Hela 5 kg ekologiska Spanska mandlar!

Guara mandel är en faktist en självfruktbar mandelart som många passionerade trädgårdsmästare harsökt efter. En mandel som producerar nötter när den växer själva är ingen självklarhet. Guara mandeln överraskar på många vis och är en mycket uppskattad mandelart i Spanien med sitt halv mjuka skal, långsträckta form, bruna färg, grova textur och sin fylliga smak. 
Så upplev Guara mandeln du också för nu är den här!

Lite allmänt om mandlar

Mandelträdet (Prunus amygdalus var. dulcis) är en trädart som tillhör plommonsläktet. Det odlas sedan 4 000 år tillbaka och huvudsakligen i USA, kring Medelhavet, i Australien, Pakistan och Iran. Den stenfrukt som trädet bildar, som kallas mandel, används både inom livsmedels- som kosmetikindustrin. Det finns två sorters mandel, söt- och bittermandel. Sötmandeln är populärare och vanligare än den bittra och starka bittermandeln.

Näringsinnehåll i mandlar

Mandlar innehåller mandelolja, vitaminer (främst B- och E-vitamin), mineraler (zink, magnesium, järn och fosfor) och nyttiga fetter. De innehåller dessutom mer kalcium, magnesium och kalium än nötter. Innehållet av E-vitamin och magnesium gör att de kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och en handfull om dagen sägs vara bra för hjärtat. Rikheten på fibrer, gör att magen får något att jobba med och matsmältningen påverkas positivt. Även då de innehåller en hel del fett, är detta fett hälsosamt och kroppen förbrukar fettet istället för att lagra det. Mandlar sägs även förebygga vissa typer av cancer, stärka immunförsvaret och göra så att koncentrationen skärps.

Hur använder jag mandlar?

De kan ätas i alla lägen, inte bara under julmarknaden eller som en överraskning i julgröten. Perfekta som ett litet mellanmål då de ger dig ett tillskott av energi och viktiga näringsämnen. De kan även användas i matlagningen och att baka med. Tillsammans med vatten, kan de mixas till en god mandelmjölk, som är helt mjölkfri.

En annan idé är använda dem som dekoration på kakor, göra likör av eller din egna marsipan. Mandlar har en mild och god smak, som brukar uppskattas av de flesta. Mandeln är till skillnad från många andra nötter alkaliniserande för kroppen, och är lättast för kroppen att smälta om den blivit blötlagd.

Det glutenfria mandelmjölet, som man till exempel får som restprodukt när man gör mandelmjölk, kan med fördel användas som bas i kakor och kex. Vi använder huvudsakligen mandlar till att göra mandelmjölk till chokladmjölk eller smoothies, eller för att röra ner i en god bananglass.

Chokladmjölk (rå O’boy),
1 portion

2 dl mandelmjölk (gjord på en liten näve mandlar)
en rejäl matsked rå kakaopulver
en tesked kokosfett
en matsked agave eller yaconsirap
en nypa vanilj
en klick solroslecitin

Mixa allt i en mixer till drygt 40 grader för att få en liten ljummen feeling, eller värm i torkugn eller superförsiktigt på spisen. Det går även att ha i en banan eller en dadel för att få en krämigare eller sötare chokladmjölk.Och du, glöm inte att förgrodda dina mandlar för att få ut maximalt av dem! :o)

För fler tips om mandlar bland annat recept, information och annat på vår pinterest anslagstavla om mandlar:

Mandlar, tips och recept

Under fliken ”Mer information” kan du se en film om varför man bör äta mandlar.

Ekologisk certifiering: EU-ekologisk
Raw food-kvalitet: Ja
Ursprung: Spanien
Allergener: kan innehålla spår av macadamianöt, cashew, mandel, paranöt,
hasselnöt, pekannöt, pistasch, valnöt, sojaböna, jordnöt, sesam.
Vi har ett separat rum i vår produktion där vi hanterar alla dessa allergener, med det sagt så är vi mycket noggranna med att separera produkterna ifrån varandra och producerar så mycket vi kan en vara åt gången.

Kan förekomma skalbitar

Näringsvärde per 100 g
Energi 2487 kJ/594 kcal
Fett 62,9 g
-varav mättat fett 5,5 g
Kolhydrater 4 g
-varav sockerarter 2,5 g
Protein 17,5 g
Fiber 7,7%
Salt 0 g