Råvarubutiken

Aprikoskärnor RB bittra RAW&EKO 500g

Artikel nr: 101193
EAN: 7340051809560
159 kr

Ekologiska Aprikoskärnor

 

Våra ekologiska aprikoskärnor håller råkostkvalitet 

Amygdalin finns i åtskilliga livsmedel, men de som är särskilt rika på amygdalin har till stor del försvunnit från den västerländska kosten.

 

OBS! Dosering och förvaring

Ät inte för många aprikoskärnor! Amygdalinet kan utveckla vätecyanid efter förtäring. Rekommenderad dos är 2 st/dag. Får du för många i dig kan det orsaka illamående, kräkningar, yrsel, hjärtklappning och i allvarliga fall även medvetande- och andningspåverkan.

Se också till att förvara aprikoskärnorna utom räckhåll för barn!

Se också till att förvara aprikoskärnorna utom räckhåll för barn!

Innehåll: Bittra aprikoskärnor (Prunus armeniaca).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekologiska: Ja, EU-ekologiskt
Ursprung: Turkiet/Pakistan

Varning: Överskrid ej maxdos på 2 kärnor per dag. Se till att förvara produkten utom räckhåll för barn. Aprikoskärnor är lika mandlar och utseendet kan förväxlas!


Näringsvärde per 100 g:

Energivärde2588 kJ/624 kcal
Protein26 g
Kolhydrater14 g
Fett52 g
– varav mättat4,4 g
– varav omättat30 g
– varav fleromättat15 g
Kostfiber0,8 g
Natrium4,8 mg
Kalcium27 mg3%*
Kalium611 mg31%*
Fosfor518 mg74%*
Järn9,4 mg67%*
Magnesium239 mg64%*
Zink4,3 mg43%*
Vitamin C5,1 mg6%*
Vitamin E20 mg167%*

*Rekommenderade dagliga intag (RDI)

Klicka här för mer specifika rekommenderade dagliga intag (RDI)

 

OBS! Dosering och förvaring

Ät inte för många aprikoskärnor! Amygdalinet kan utveckla vätecyanid efter förtäring. Rekommenderad dos är 2 st/dag. Får du för många i dig kan det orsaka illamående, kräkningar, yrsel, hjärtklappning och i allvarliga fall även medvetande- och andningspåverkan.

Se också till att förvara aprikoskärnorna utom räckhåll för barn!

Dosering: Max 2 st/dag

 

Varning: Överskrid ej maxdos på 2 kärnor per dag. Se till att förvara produkten utom räckhåll för barn. Aprikoskärnor är lika mandlar och utseendet kan förväxlas!

 

Hemgjord marsipan

Vissa äter aprikoskärnor rakt ur påsen, men eftersom de har en stark och bitter smak är det vanligast att äta dem till annan mat, t ex nerrivna i smoothie, müsli eller soppa. Eller varför inte göra din egen marsipan?

 

Ingredienser:
3 dl mandlar (råkostkvalitet)
2 tsk rivna aprikoskärnor
5 dl kokossocker
3 st äggvitor

 

Mixa mandlar, rivna aprikoskärnor och kokossocker i en köksmixer tills det blir en slät massa och lägg över i en bunke. Ta i äggvitorna för hand, en och en, och knåda in dem i massan tills den är så len som möjligt. Nu kan du rulla marsipanen till den form du önskar. Låt vila i kylen minst några timmar innan användning.