Ekologiska Aprikoskärnor
Våra ekologiska aprikoskärnor håller råkostkvalitet
Amygdalin finns i åtskilliga livsmedel, men de som är särskilt rika på amygdalin har till stor del försvunnit från den västerländska kosten.
OBS! Dosering och förvaring
Ät inte för många aprikoskärnor! Amygdalinet kan utveckla vätecyanid efter förtäring. Rekommenderad dos är 2 st/dag. Får du för många i dig kan det orsaka illamående, kräkningar, yrsel, hjärtklappning och i allvarliga fall även medvetande- och andningspåverkan.
Se också till att förvara aprikoskärnorna utom räckhåll för barn!
Se också till att förvara aprikoskärnorna utom räckhåll för barn!
Innehåll: Bittra aprikoskärnor (Prunus armeniaca).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekologiska: Ja, EU-ekologiskt
Ursprung: Turkiet/Pakistan
Varning: Överskrid ej maxdos på 2 kärnor per dag. Se till att förvara produkten utom räckhåll för barn. Aprikoskärnor är lika mandlar och utseendet kan förväxlas!
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde |
2588 kJ/624 kcal |
Protein |
26 g |
Kolhydrater |
14 g |
Fett |
52 g |
– varav mättat |
4,4 g |
– varav omättat |
30 g |
– varav fleromättat |
15 g |
Kostfiber |
0,8 g |
Natrium |
4,8 mg |
Kalcium |
27 mg |
3%* |
Kalium |
611 mg |
31%* |
Fosfor |
518 mg |
74%* |
Järn |
9,4 mg |
67%* |
Magnesium |
239 mg |
64%* |
Zink |
4,3 mg |
43%* |
Vitamin C |
5,1 mg |
6%* |
Vitamin E |
20 mg |
167%* |
*Rekommenderade dagliga intag (RDI)
Klicka här för mer specifika rekommenderade dagliga intag (RDI)
OBS! Dosering och förvaring
Ät inte för många aprikoskärnor! Amygdalinet kan utveckla vätecyanid efter förtäring. Rekommenderad dos är 2 st/dag. Får du för många i dig kan det orsaka illamående, kräkningar, yrsel, hjärtklappning och i allvarliga fall även medvetande- och andningspåverkan.
Se också till att förvara aprikoskärnorna utom räckhåll för barn!
Dosering: Max 2 st/dag
Varning: Överskrid ej maxdos på 2 kärnor per dag. Se till att förvara produkten utom räckhåll för barn. Aprikoskärnor är lika mandlar och utseendet kan förväxlas!
Hemgjord marsipan
Vissa äter aprikoskärnor rakt ur påsen, men eftersom de har en stark och bitter smak är det vanligast att äta dem till annan mat, t ex nerrivna i smoothie, müsli eller soppa. Eller varför inte göra din egen marsipan?
Ingredienser:
3 dl mandlar (råkostkvalitet)
2 tsk rivna aprikoskärnor
5 dl kokossocker
3 st äggvitor
Mixa mandlar, rivna aprikoskärnor och kokossocker i en köksmixer tills det blir en slät massa och lägg över i en bunke. Ta i äggvitorna för hand, en och en, och knåda in dem i massan tills den är så len som möjligt. Nu kan du rulla marsipanen till den form du önskar. Låt vila i kylen minst några timmar innan användning.