Allmänt om pumpan
Inför Halloween varje år fylls butikerna av pumpor i alla storlekar och på restauranger står plötsligt pumpasoppa på menyn. Sedan faller pumporna i glömska igen och det är egentligen synd, eftersom pumpakärnor är så gott. Pumporna, där fröna sitter, kommer ursprungligen från Amerika och finns i tre arter inom familjen gurkväxter. I Sverige odlas ofta de avlånga pumporna som kallas syltpumpa.
Ordet pumpa kommer från grekiskan och betyder ″stor melon″. Pumpan är faktiskt släkt med både melonen och gurkan och den har odlats så tidigt som 8500 f. Kr och använts lika länge i matlagningen. Alla pumpor har en söt smak och den används oftast till soppa, i pajer, grytor och puréer.
Innehåll: Pumpakärnor (Cucurbita pepo).
Raw food-kvalitet:
Ekocertifiering: EU-ekologisk
Ursprung: Kina
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde: 2375kJ/573 kcal
Fett: 45,9 g
– varav mättat fett: 8 g
Kolhydrater: 2 g
– varav sockerarter: 1,6 g
Fiber: 6,2 g
Protein: 34,9 g
Salt: 50 mg
Hur använder jag pumpafrön?
Pumpakärnor smakar milt och de kan användas i matlagning, tex. i kött, bröd, sallader, müsli, eller ätas som snacks och röras ner i choklad. Inte helt rått, i och för sig, men prova gärna att rosta pumpafröna i en teflonpanna med lite olja och ha som tilltugg.
Men det går även lika bra att blötlägga dom och sedan torka i torkugn med lite spiskummin, lime, koriander och tamari. Lika gott året om som till Halloween för alla pumpafantaster!