Hur äter man chiafrön?
Chiafrön är små men kraftfulla och superenkla att lägga till i din kost.
Så kan du äta dem:
– Strö över yoghurt, smoothie bowl, gröt eller sallad
– Rör ner i juice eller växtmjölk för att göra chiapudding
– Blanda i bakverk, pannkakor eller energibollar
Torrt eller blötlagt?
– Blötlagda frön (10–15 min i vätska) är lättare att smälta och minskar risken för att de sväller i magen.
– Torra frön går bra i t.ex. bröd eller som topping, men ät med vätska.
Rekommenderad mängd:
– 1 till 2 matskedar per dag räcker chia är fiberrikt, så börja försiktigt och drick alltid vatten till.
Hur förvarar man chiafrön?
Chiafrön håller länge, men rätt förvaring säkerställer att de behåller näring, smak och fräschör.
Förvaringstips:
– Förvara i en lufttät burk på en sval, mörk plats t.ex. skafferiet.
– Undvik fukt och värme, som kan få fröna att härskna.
Hållbarhet:
– Oöppnad påse: upp till 2 år.
– Öppnad påse: 6–12 månader.
– Luktar de unket eller smakar beskt? Då är det dags att byta.
Hur använder man chiafrön i matlagning?
Chiafrön är extremt mångsidiga i köket både i mat och bakning.
Chiapudding:
– 3 msk chiafrön + 2 dl växtmjölk → låt stå i minst 2 timmar eller över natten.
– Tillsätt vanilj, bär, kakao eller nötsmör för variation.
Bakning & matlagning:
– Blanda i degar till bröd, kex eller muffins
– Använd som äggersättning: 1 msk chia + 3 msk vatten = 1 ”chia-ägg”
– Toppa smoothies, bowls och soppor
Tips: Chia absorberar upp till 10x sin vikt i vätska perfekt för att skapa fyllighet!
Hur nyttiga är chiafrön?
Chiafrön är riktiga näringshjältar särskilt för dig som vill äta mer växtbaserat.
Näringsvärde (per 100 g):
– Ca 20 g protein
– Mycket fibrer (ca 35 g)
– Rika på omega-3 (ALA), kalcium, magnesium och antioxidanter
Passar för alla:
– Vegan/växtbaserat som protein- och fettsyrekälla
– Träning långsam energi & återhämtning
– Barn & äldre lätt att blanda i mat, skonsamt för magen
Obs: Chia sväller alltid kombinera med vätska för att undvika magbesvär.