Ekologiska Jordmandlar - ett spännande alternativ till nötter

Jordmandeln är faktiskt ingen nöt, utan ett halvgräs med näringsrika och goda rotknölar. Det är alltså dessa små rotknölar som man äter och därmed passar sig jordmandeln bra för de allra flesta, även de som är nöt allergiker. Jordmandeln kan odlas i Sverige men övervintrar sällan på grund av kylan. Rotens smak påminner om en blandning mellan kokos och mandel och är förvånansvärt söt vilket gör att den passar bra i bakning. Det är också gott att göra jordmandelmjölk som man kan ha som bas i smoothies.

Hur äter man den?

Jordmandlar i sig blir bäst att äta när de har blötlagts 5-10 timmar. Därefter kan man med fördel låta ”nötterna” torka eller varför inte göra jordmandelmjölk av det? Råvarubutiken har även väldigt gott jordmandelsmör, ett recept på hur du kan använda det hittar du här: https://angelasheaven.com/sv/fluffiga-goda-chokladmuffins-glutenfria/

Man kan göra en hel del med jordmandlar! Här har du några exempel:

  • Jordmandelmjöl
  • Jordmandelsmör
  • Jordmandelmjölk

Tips

Det är lätt att tro att jordmandeln ska ätas som den är och då kan den ha en jordliknande smak som kan förväxlas med mögel men det är det alltså inte. Man motverkar denna smak genom att just blötlägga mandlarna, då kommer den goda smaken fram.

Läs mer

Visar alla 5 resultat