Mother Earth Big Pack

Jordmandel/Chufanuts RAW&EKO 5kg

Artikel nr: 1384x5
EAN: 7340051812485
900 kr

Vikt 5kg

 

Söt raw jordmandel som ger fantastisk nötmjölk!

 

Biologi och odling

Jordmandel (äver känd internationellt som tigernut eller chufa) är ett halvgräs som har goda rotknölar. Den har ett tuvliknande växtsätt och blir 40-50 cm hög. Det finns många varianter av jordmandel och vissa kan odlas i Sverige. De är frostkänsliga och övervintrar sällan om man inte kan förvara plantorna frostfritt. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga. Jordmandeln sätts i april-maj och skördas sen höst.

Söta och goda jordmandlar med mångtusenårig historia i Egypten 

Biologi och odling

Jordmandel (äver känd internationellt som tigernut eller chufa) är ett halvgräs som har näringsrika och goda rotknölar. Den har ett tuvliknande växtsätt och blir 40-50 cm hög. Det finns många varianter av jordmandel och vissa kan odlas i Sverige. De är frostkänsliga och övervintrar sällan om man inte kan förvara plantorna frostfritt. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga. Jordmandeln sätts i april-maj och skördas sen höst. För mer information om odling se www.jordmandel.se

.

Historik

Jordmandel är en mycket gammal kulturväxt, dokumenterad redan för 4000 år sedan i Egypten. Därmed är den en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Den lär ha kommit till Spanien runt 700 e Kr. och odlas nu där kommersiellt, särskilt i trakten runt Valencia. Odling förekommer även i Nordafrika och i USA, Mexico och delar av Asien.Användning

Det är växtens rotknölar som kallas jordmandel, chufa på spanska. Den råa knölen har en lite seg tuggkonsistens och smakar som ett mellanting mellan kokos och mandel. Efter skörden tvättas jordmandeln och torkas för att kunna förvaras under längre perioder.
Jordmandel kan användas rå eller tillagad. De råa, torkade knölarna kan ätas som de är (gärna blötlagda för att få en mjukare konsistens) eller malas till mjöl som kan användas vid bakning. Den kan användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.
Det är dock bra att vara medveten om att de oskalade jordmandlarna har en jordig smak och vi rekommenderar därför att testa skalad jordmandel om man vill äta dem bart eller då att blötlägga dem i några timmar och sedan skölja av dem.

Det traditionella är dock att göra en s.k. Horchata de Chufa, en näringsrik och hälsosam dryck. Horchata de Chufa är jordmandel mixad med vatten till en ”jordmandelmjölk” och är en vanlig dryck i Valenciaområdet. Den serveras kyld.Jordmandelns näringsinnehåll

Jordmandel är rik på vitaminer, mineraler och fibrer och är glutenfritt. Kolhydratinnehållet består till största delen av stärkelse och fettsyrorna är liknande olivoljans. Den har ett lågt GI (glykemiskt index).


Ingredienser:
 torkad jordmandel (Cyperus esculentus)
Raw food-kvalitet: ja
Ekologiskt certifierad: ja
Ursprung: Väst Afrika

Näringsvärde per 100 g
Energi 2077 kJ/496 kcal
Fett 24,9 g
varav mättat 4,7 g
Kolhydrater 63,6 g
varav sockerarter 21,8 g
Protein 4,6 g
Fiber 33 g
Salt 0,004 g

Video från odlaren: