Om produkten
Vikt 5kg
Söta och goda jordmandlar med mångtusenårig historia i Egypten
Biologi och odling
Jordmandel (äver känd internationellt som tigernut eller chufa) är ett halvgräs som har näringsrika och goda rotknölar. Den har ett tuvliknande växtsätt och blir 40-50 cm hög. Det finns många varianter av jordmandel och vissa kan odlas i Sverige. De är frostkänsliga och övervintrar sällan om man inte kan förvara plantorna frostfritt. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga. Jordmandeln sätts i april-maj och skördas sen höst.
Historik
Jordmandel är en mycket gammal kulturväxt, dokumenterad redan för 4000 år sedan i Egypten. Därmed är den en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Den lär ha kommit till Spanien runt 700 e Kr. och odlas nu där kommersiellt, särskilt i trakten runt Valencia. Odling förekommer även i Nordafrika och i USA, Mexico och delar av Asien.
Användning
Det är växtens rotknölar som kallas jordmandel, chufa på spanska. Den råa knölen har en lite seg tuggkonsistens och smakar som ett mellanting mellan kokos och mandel. Efter skörden tvättas jordmandeln och torkas för att kunna förvaras under längre perioder.
Jordmandel kan användas rå eller tillagad. De råa, torkade knölarna kan ätas som de är (gärna blötlagda för att få en mjukare konsistens) eller malas till mjöl som kan användas vid bakning. Den kan användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.
Den kan annars användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.