Artikelnr: 1999x5

Jordmandel/Chufanuts Skalade RAW&EKO 5kg

950 kr

Leverans inom 1-3 dagar, endast 2 kvar.

Om produkten

Vikt 5kg

 

Söta och goda jordmandlar med mångtusenårig historia i Egypten 

 

Biologi och odling

Jordmandel (äver känd internationellt som tigernut eller chufa) är ett halvgräs som har näringsrika och goda rotknölar. Den har ett tuvliknande växtsätt och blir 40-50 cm hög. Det finns många varianter av jordmandel och vissa kan odlas i Sverige. De är frostkänsliga och övervintrar sällan om man inte kan förvara plantorna frostfritt. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga. Jordmandeln sätts i april-maj och skördas sen höst.

 

Historik

Jordmandel är en mycket gammal kulturväxt, dokumenterad redan för 4000 år sedan i Egypten. Därmed är den en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Den lär ha kommit till Spanien runt 700 e Kr. och odlas nu där kommersiellt, särskilt i trakten runt Valencia. Odling förekommer även i Nordafrika och i USA, Mexico och delar av Asien.

 

Användning

Det är växtens rotknölar som kallas jordmandel, chufa på spanska. Den råa knölen har en lite seg tuggkonsistens och smakar som ett mellanting mellan kokos och mandel. Efter skörden tvättas jordmandeln och torkas för att kunna förvaras under längre perioder.

Jordmandel kan användas rå eller tillagad. De råa, torkade knölarna kan ätas som de är (gärna blötlagda för att få en mjukare konsistens) eller malas till mjöl som kan användas vid bakning. Den kan användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.
Den kan annars användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.

Specifikation

Ingredienser: torkad skalad jordmandel (Cyperus esculentus)
Raw food-kvalitet: ja
Ekologiskt certifierad: ja
Ursprung: Väst Afrika

 

Kan förekomma skalbitar

 

Näringsvärde per 100 g
Energi 1922 kJ/459 kcal
Fett 24,3 g
varav mättat 5,22 g
Kolhydrater 61,7 g
varav sockerarter 16,2 g
Protein 4,09 g
Fiber 11,2 g
Salt 0,06 g

Användning

Jordmandel kan användas rå eller tillagad. De råa, torkade knölarna kan ätas som de är (gärna blötlagda för att få en mjukare konsistens) eller malas till mjöl som kan användas vid bakning. Den kan användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.
Den kan annars användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.

 

Det traditionella är dock att göra en s.k. Horchata de Chufa, en näringsrik och hälsosam dryck. Horchata de Chufa är jordmandel mixad med vatten till en ”jordmandelmjölk” och är en vanlig dryck i Valenciaområdet. Den serveras kyld

Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.