Om produkten
Vad är vanilj?
Vanilj kommer från vaniljorkidén (Vanilla planifolia), som ursprungligen fanns i Mexiko men i dag odlas i ett flertal länder. Den största producenten av vanilj är Madagaskar, som står för så mycket som hälften av världsproduktionen, följt av Indonesien och Kina. Vår fina vanilj kommer dock ifrån Sri Lanka och är i en klass för sig.
Ordet vanilj betyder ″liten slida″. I Sverige tog vi ordet från franskans vanille år 1773. Och fransmännen tog sitt ord från spanskans vainilla. Spanjorerna i sin tur skapade sitt diminutiva ord från vaina, som betyder just ″slida, skida, hylsa″ och syftar på frökapselns form.
Vanilljorkidéen odlades redan under förcolumbiansk tid av aztekerna. Växten är en 3–15 m hög klätterväxt som växer i skogar eller plantager. Den får gul-gröna blommor som antingen pollineras på naturlig eller konstgjord väg. Blommorna får en fruktkapsel som innehåller små svarta frön.
Eftersom frukten ska skördas när den är grön och omogen måste den prepareras i fuktig och varm ugn, för att sedan soltorkas, för att få fram den distinkta smaken. Dess frukter har avnjutits som krydda i framför allt sötsaker men också som doft i parfymer. Vaniljen är den näst dyraste kryddan i världen efter saffran, på grund av att hanteringen är så arbetskrävande.
Om vaniljpulver, vaniljstång och vaniljsocker
Vaniljpulver består av vaniljstänger som finfördelats till ett pulver som är betydligt lättare att använda än en vaniljstång. Även om vanilj ofta förknippas med något vitt, så är stängerna och vaniljpulvret svart eller brunsvart.
Till skillnad från det som kallas vaniljsocker och vanillinsocker så innehåller vaniljpulvret inget socker. Det går att byta ut vaniljsocker mot vaniljpulver i många recept och man behöver inte dosera lika mycket.