Artikelnr: 204312

Vaniljpulver Sri Lanka RB 15g

119 kr
Prishistorik
Lägsta priset senaste 30 dagarna var 119 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten

Vad är vanilj?

 

Vanilj kommer från vaniljorkidén (Vanilla planifolia), som ursprungligen fanns i Mexiko men i dag odlas i ett flertal länder. Den största producenten av vanilj är Madagaskar, som står för så mycket som hälften av världsproduktionen, följt av Indonesien och Kina. Vår fina vanilj kommer dock ifrån Sri Lanka och är i en klass för sig.

 

Ordet vanilj betyder ″liten slida″. I Sverige tog vi ordet från franskans vanille år 1773. Och fransmännen tog sitt ord från spanskans vainilla. Spanjorerna i sin tur skapade sitt diminutiva ord från vaina, som betyder just ″slida, skida, hylsa″ och syftar på frökapselns form.

 

Vanilljorkidéen odlades redan under förcolumbiansk tid av aztekerna. Växten är en 3–15 m hög klätterväxt som växer i skogar eller plantager. Den får gul-gröna blommor som antingen pollineras på naturlig eller konstgjord väg. Blommorna får en fruktkapsel som innehåller små svarta frön.

 

Eftersom frukten ska skördas när den är grön och omogen måste den prepareras i fuktig och varm ugn, för att sedan soltorkas, för att få fram den distinkta smaken. Dess frukter har avnjutits som krydda i framför allt sötsaker men också som doft i parfymer. Vaniljen är den näst dyraste kryddan i världen efter saffran, på grund av att hanteringen är så arbetskrävande.

 

Om vaniljpulver, vaniljstång och vaniljsocker

 

Vaniljpulver består av vaniljstänger som finfördelats till ett pulver som är betydligt lättare att använda än en vaniljstång. Även om vanilj ofta förknippas med något vitt, så är stängerna och vaniljpulvret svart eller brunsvart.

 

Till skillnad från det som kallas vaniljsocker och vanillinsocker så innehåller vaniljpulvret inget socker. Det går att byta ut vaniljsocker mot vaniljpulver i många recept och man behöver inte dosera lika mycket.

Specifikation

Ingredienser: ekologiskt vaniljpulver
Ursprung: Sri Lanka

Användning

Hur använder jag vaniljpulver?

 

Vaniljpulver passar inte bara i vaniljsås och vaniljkräm, utan i allehanda bakverk och maträtter som till exempel i saffransbullar och vaniljvåfflor, råa eller tillagade … för att inte tala om glass, yoghurt, te, kaffe, milkshake, gröt, kakor, bakverk och mat.

 

Prova att smaksätta en dryck med vanilj och få en härlig, värmande dryck för regniga dagar eller blanda det i morgonyoghurten tillsammans med lite skivad banan.

 

Det bästa är att doften av vanilj sägs skärpa koncentrationen, väcka glädje och inge trygghet och det låter väl som en bra start på en ny dag. Blanda i morgonens fruktgröt, i bakverk, bollar eller i dina egentillverkade hudvårdsprodukter … Den är underbar i vaniljsås gjord på cashewnötter. Eller i en av våra favoriter – en chiasmoothie kryddad med vanilj och muskot!

Prishistorik
Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.