Artikelnr: 451050

Stjärnanis EKO 100g

99 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten
Stjärnanis är en krydda som används främst för sin karakteristiska smak och arom. Den här kryddan härstammar från det asiatiska stjärnanisträdet (Illicium verum) och är känd för sina stjärnformade frukter som innehåller de aromatiska fröna. Stjärnanis har en anisliknande smak, vilket ger den en söt och kryddig smak med subtila lakritsliknande undertoner.
Specifikation
StjärnanisUrsprung: Vietnam Ingredienser: ekologisk stjärnanis Bäst före: se etiketten Förvaring: svalt och torrt Återvinning: påsen sorteras som plast
Användning

Stjärnanis används i många olika kök runt om i världen och är en vanlig ingrediens i många asiatiska, särskilt kinesiska, rätter. Den används ofta i soppor, grytor, såser, och även i bakverk och desserter. Stjärnanis är också en av de viktiga smaksättarna i den kryddade drycken känd som glögg, som traditionellt dricks under vintermånaderna i många nordiska länder.

Förutom dess användning i matlagning, har stjärnanis historiskt använts för sina medicinska egenskaper och i vissa kulturer som en naturlig botemedel för olika åkommor. Det är viktigt att notera att stjärnanis inte är samma sak som vanlig anis (Pimpinella anis), även om smaken är liknande, och de två kryddorna kan ibland användas omväxlande.

 1. Krydda soppor och grytor: Tillsätt hela stjärnanisar till dina soppor och grytor för att ge en subtil och kryddig smak. Ta bort dem innan servering, eftersom de inte är ätbara i sin hela form.
 2. Bakverk och desserter: Stjärnanis är en populär ingrediens i många bakverk och desserter. Du kan mala stjärnanis till pulver och tillsätta det i kaksmeten, kakan, muffins eller pajfyllningar för att ge en anisliknande smak.
 3. Krydda glöggen: Stjärnanis är en nyckelingrediens i glögg, en traditionell kryddad vin- eller alkoholfri dryck som serveras under vintermånaderna. Koka stjärnanis tillsammans med andra kryddor som kanel, kryddnejlika och kardemumma i glöggen för att ge den en varm och kryddig smak.
 4. Marinader och såser: Stjärnanis kan användas i marinader för kött och fisk. Du kan också använda det i såser för att ge smak och arom till dina rätter.
 5. Te och drycker: Stjärnaniste kan bryggas som te eller användas för att smaksätta andra drycker. Häll varmt vatten över några hela stjärnanisar och låt dem dra i några minuter för att göra ett enkelt och aromatiskt stjärnaniste.
 6. Konfekt: I vissa kulturer används stjärnanis i olika typer av konfekt och godis.

Här är ett recept för att göra stjärnaniste från grunden:

Ingredienser:

 • 2-3 stjärnanisar
 • 2 koppar vatten
 • Honung eller socker (valfritt, för att söta efter smak)
 • En skiva citron (valfritt)

Instruktioner:

 1. Koka upp vattnet i en kastrull.
 2. När vattnet har kokat, tillsätt stjärnanisarna i vattnet.
 3. Sänk värmen till låg och låt stjärnanisarna sjuda i vattnet i cirka 5-7 minuter. Detta ger stjärnanisarna tid att avge sina smaker och aromer till vattnet.
 4. Ta bort kastrullen från värmen och låt stjärnanisvatten svalna något i några minuter.
 5. Om du vill, tillsätt honung eller socker för att söta teet enligt din smak. Blanda väl tills sötningen löser sig.
 6. Om du vill ha en mer traditionell te-smak, kan du tillsätta lösa svarta teblad eller gröna teblad direkt i vattnet när du tar bort stjärnanisarna. Låt teet dra i ytterligare några minuter innan du silar det.
 7. Servera teet varmt i koppar eller glas. Om du vill, kan du lägga till en skiva citron för extra smak.

Detta recept ger dig ett enkelt stjärnaniste från grunden där stjärnanisarna är stjärnorna i showen. Du kan anpassa sötningen och mängden stjärnanis efter dina smakpreferenser.

Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.