Artikelnr: 703302

Kanel Ceylon RB EKO 1kg

289 kr
Prishistorik
Lägsta priset senaste 30 dagarna var 289 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten

Den ursprungliga och ”riktiga” kanelen från Sri Lanka!

 

Observera att ceylonkanel inte smakar eller doftar som klassisk kassiakanel, ceylon kanelen har en blommigare doft och smak.

 

Kanelens namn härstammar från det italienska canella, som betyder litet rör. Det lilla röret betecknar så klart formen på barkbitarna från kanelträdet som rullar ihop sig när de torkar. Nu är det inte så att italienarna är de största konsumenterna av kanel. Snarare är det mexikanerna, som gärna blandar kanelen med choklad. Men även i mellanöstern används kanelen flitigt, i allt från kyckling- och lammrätter till sötsaker och drycker. Amerikanarna föredrar emellertid kanelen i sina frukostflingor. Sitt ursprung har kanelen dock längre bort, nämligen i Sydostasien. Den typen av kanel som går under det latinska namnet Cinnamomum verum, ”sann kanel” – som också anses vara just den ursprungliga kanelen – har sina rötter på Sri Lanka. Den är ljusare i färgen (och dyrare) än en av de i butikerna vanligare indonesiska kanelen, Cinnamomum burmannii, eller den kinesiska kassiakanelen, Cinnamomum aromaticum. Dessutom innehåller ceylonkanelen, Cinnamomum zeylanicum (vilket är samma som verum), mycket låga halter av cumarin, den toxinen som finns i övriga kanelsorter. De lankesiska kanelstängerna är spröda, då barken utgörs av flera tunna lager. Av dessa stänger kan du göra ditt eget pulver. Övriga sorter är mer hårda och grova, och ger inte efter för en mindre kaffekvarn. Denna variant av lankesisk kanel som vi erbjuder här är emellertid redan finmald!

 

Kanel – en krydda med lång historia

 

Redan för över 2 000 år före Kristus så importerade man kanel till Egypten. Emellertid var det få som då visste varifrån kanelen verkligen kom, då handelsvägarna var långa och komplicerade. Det var också så att mellanhänderna medvetet höll källorna dolda, för att skydda sina monopol. Kanelen var under denna tid nämligen mycket dyr, och förblev så nästan fram till modern tid. I romarriket, runt 300 år före kr., finns referenser som säger att romerskt pund kanel (327 gram) var värt tio månaders normalt lönearbete. Fortfarande under medeltiden var kanelens ursprung förborgat för dem som mest åtrådde den. Korsfarare som tog sig ner till Egypten spred vid hemkomsten skrönan att den fiskades upp i nät ur floden Nilens källa vid kanten av världen. Andra menade att den jättelika ”kanelfågeln” samlade kanelstänger från ett okänt land där kanelträden växte och använde dem för att bygga sina bon.

 

Kanelen omtalad av flera anledningar

 

I dag vet vi varifrån kanelen kommer, men vi lägger knappast särskilt stor vikt vid det. Detta är ju tyvärr fallet med många av de långväga varor vi finner i affärerna. Få är också medvetna om kanelens andra historiska användningsområde som medicinalväxt. Emellertid får vi inte skriva något om detta i vår produkttext, men sök gärna mer information om ämnet på egen hand.

 

 

Specifikation

Innehåll: Malen ekologisk ceylonkanel (Cinnamomum verum).
Ekologisk: Ja (EU-ekologisk)
Ursprung: Sri Lanka

 

Näringsvärde per 100 g
Energi 1034 kJ/247 kcal
Fett 1,2 g
-varav mätta 0,3 g
Kolhydrater 65,53 g
-varav sockerarter 2,38 g
Protein 3,89 g
Fiber 54,3 g
Sodium 277 mg

Användning

Använd i matlagning och bakning.

Observera att ceylonkanel inte smakar eller doftar som klassisk kassiakanel

Prishistorik
Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.