
Quinoamjöl - näringsrikt och glutenfritt från Andernas höjder
- I korthet
- Komplett protein med alla essentiella aminosyror
- Ekologiskt och glutenfritt - och mättande!
- Lätt att byta ut vetemjöl mot quinoamjöl
- Producerad under rättvisa förhållanden i kooperativ
Vad är quinoa?
Quinoa, som egentligen kallas mjölmålla på svenska, brukar buntas ihop med spannmål men är egentligen en ört, på samma sätt som bovete och amarant. Quinoa har sitt ursprung i Sydamerikas Ander och har odlas i minst 4000 år. Hos inkafolket ansågs quinoan vara helig, och man refererade till den som chisaya mama, "alla grödors moder". Skörden av quinoa sker ofta manuellt, på traditionellt vis, mycket på grund av att den varierande mognaden hos quinoaplantorna gör det svårt att skörda allt på samma gång.
Vår peruanska quinoa
Quinoan som utgör råvaran till detta mjöl odlas i bondekooperativet Apoqua, som har sin bas i Ayacuchoregionen i Peru. Kooperativet ägs gemensamt av 380 odlare eller producenter, som är organiserade i 35 olika produktionsgrupper.
Näringsinnehållet i quinoamjöl
Quinoan och quinoamjölet, som mals från fullkornsquinoa, är ett näringsrikt livsmedel, och är lättsmält för kroppen. Det innehåller komplett protein med alla essentiella aminosyror, folsyra och mineraler som järn, zink, magnesium och mangan.
Hur använder jag mjölet?
Quinoamjölet är perfekt för den som inte tål eller bara vill undvika gluten. Det är också en bra produkt för veganer och andra som på ett enkelt sätt vill komplettera sitt proteinintag. Blanda mjölet i recept där du skulle använda vetemjöl - byt ut en del eller allt av mjölet mot quinoamjöl. Oftast går det jättebra och quinoamjölet gör bröd och liknande saftigt, även om den något nötiga smaken skiljer sig från vetemjölets. Quinoamjölet passar speciellt bra i bröd och bakverk med frukter, nötter och kryddor som kanel, kardemumma och kummin.
Innehåll: Quinoamjöl från vit quinoa
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: Ja, EU-ekologisk
Ursprung: Peru
Näringsinformation per 100 g quinoamjöl:
Energivärde: |
1549 kJ / 370 kcal |
Protein: |
13,8 g |
Fett: |
5,2 g |
Kolhydrater |
67,8 g |
- varav sockerarter: |
2 g |
Kostfiber: |
6,5 g |
Salt (som natrium): |
29 mg |