Artikelnr: 303143

Kakaopulver Alkaliniserad 10-12% EKO 250g

69 kr
Prishistorik
Lägsta priset senaste 30 dagarna var 69 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten

Alkaliniserat kakaopulver, även känt som dutch process cocoa powder eller alkalized cocoa powder på engelska, är en typ av kakaopulver som genomgår en speciell behandlingsprocess för att ändra dess kemiska egenskaper och smakprofil. Denna process innebär vanligtvis att kakaopulvret behandlas med en svag alkalisk lösning, vilket höjer pulvrets pH-nivå. Resultatet är ett kakaopulver med en mörkare färg och en mildare smak jämfört med obehandlat, naturligt kakaopulver.

 

Här är några av de kännetecken och egenskaper som är förknippade med alkaliniserat kakaopulver:

 

 1. Mildare smak: Den alkaliniseringsprocess som pulvret genomgår tar bort en del av den naturliga syrligheten och beskan som finns i obehandlat kakaopulver. Det resulterar i en mildare, mindre bitter smak som många människor föredrar, särskilt i bakning och desserter.
 2. Bättre löslighet: Alkaliniserat kakaopulver löser sig lättare i vätskor än obehandlat kakaopulver, vilket gör det enklare att blanda i recept och skapa en jämn smet.
 3. Mörkare färg: Alkaliniseringen resulterar i en mörkare brun färg på kakaopulvret, vilket kan ge ett mer lockande utseende till rätter och bakverk som använder det.

 

Det är viktigt att notera att alkaliniseringen av kakaopulver kan minska mängden flavonoider, en typ av antioxidant, som finns i kakaon. Därför kan obehandlat naturligt kakaopulver vara ett bättre val om man är ute efter de potentiella hälsofördelarna av kakaons antioxidanter.

 

Specifikation

Kakaopulver Alkaliniserad

Ursprung: Afrika
Ingredienser: ekologiskt kakaopulver alkaliserad 10-12%
Förvaring: svalt och torrt
Bäst före: se etiketten
Återvinning: påsen sorteras som plast

Näringsvärde per 100 g
Energi...1499 kJ/359 kcal
Fett...................................11 g
varav mättat fett......6,9 g
Kolhydrater.............. 26,9 g
varav sockerarter.....0,7 g
Protein........................25,6 g
Fiber............................ 24,9 g
Salt............................... 0,05 g

 

Användning

Vårt Kakaopulver Alkaliniserad passar bra i alla olika typer av bakverk och till varma och kalla drycker.

 

Valet mellan alkaliniserat och obehandlat kakaopulver beror på personliga preferenser och användningsområden. Alkaliniserat kakaopulver används ofta i bakning och konfektyr där en mildare smak och jämn färg är önskvärd, medan obehandlat kakaopulver kan föredras för dess högre antioxidanthalt och djupare smakprofil i recept där dess smak inte maskeras av andra ingredienser.

 

Chokladbrownies med alkaliniserat kakaopulver:

 

Ingredienser:

 • 1/2 kopp smält smör
 • 1 kopp granulerat socker
 • 2 stora ägg
 • 1 tesked vaniljextrakt
 • 1/3 kopp av Råvarubutikena “Kakaopulver Alkaliniserad”
 • 1/2 kopp allmjölksmjöl
 • 1/4 tesked salt
 • 1/4 tesked bakpulver

 

Instruktioner:

 1. Förvärm din ugn till 175 grader Celsius. Smörj och mjöla en fyrkantig bakform (ca 20×20 cm) eller klä den med bakpapper för enkel borttagning av brownies.
 2. I en stor skål, blanda det smälta smöret och granulerat socker tills det är väl blandat.
 3. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl efter varje tillsats. Rör i vaniljextraktet.
 4. I en separat skål, sikta tillsammans alkaliniserat kakaopulver, mjöl, salt och bakpulver.
 5. Tillsätt de torra ingredienserna till smör- och äggmixen och rör om försiktigt tills allt är kombinerat. Se till att inte överblanda, bara blanda tills inga mjölklumpar syns.
 6. Häll smeten i den förberedda bakformen och jämna ut ytan med en spatel.
 7. Grädda i den förvärmda ugnen i cirka 20-25 minuter, eller tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut med några få smulor fastsatta (du vill att brownies ska vara lite fuktiga).
 8. Ta ut brownies från ugnen och låt dem svalna i formen på ett galler i ungefär 10-15 minuter innan du skär dem i kvadrater eller rektanglar.
 9. Servera dina läckra alkaliniserade kakaobrownies och njut av!

 

Dessa brownies är chokladiga och fuktiga med en mildare smak tack vare det alkaliniserade kakaopulvret. Du kan också lägga till valfria ingredienser som hackade nötter, chokladbitar eller torkad frukt om du vill anpassa dem efter din smak.

 

Hitta fler recept med Kakaopulver Alkaliniserad här!

Prishistorik
Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.