Om produkten
Guarkärnmjöl
Guarkärnmjöl utvinns ur baljor från den ettåriga baljväxten Guar som man antar ursprungligen kommer från en vildväxande, västafrikansk art, Cyamopsis senegalensis. Guar kommer ursprungligen från ordet ”Gauahar” som är ett ord på sanskrit, som betyder ko-foder.
Guarkärnmjöl ska ha funnits med i Svenska farmakopén och sålts på apotek.
Den kan bli 3 meter hög, men normalt sett blir den mellan 50-100 cm och kan få 30-90 fröskidor.
I Indien och Pakistan har den odlats i flera hundra år. Vårt guarkärnmjöl är från Indien.
Det har en neutral lukt och smak.
De mogna, jordnötsliknande fröna mals till ett mjöl eller extraheras till guargummi. Guarkärnmjöl används som ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som kan användas istället för gluten, men som är helt glutenfritt.
Det passar utmärkt om man vill baka med mjöl som inte innehåller gluten.
I glass minskar guarkärnmjöl förekomsten av iskristaller. Vidare har det bra stabilitet i lösningar som har ph mellan 3-7. Trots att guarkärnmjöl innehåller kolhydrater, så har den inga kalorier att prata om, därför kan det användas av dem som vill minska kolhydrater i kosten.
Guarkärnmjöl ska inte tas upp av kroppen, utan passerar tarmen. Den går även fint att blanda med andra naturliga förtjockningsmedel.
Det går även att göra kosmetisk kräm med guarkärnmjöl där den fyller sin funktion som förtjockningsmedel och vattenbindare.
Annat att tänka på innan invärtes användning av guarkärnmjöl:
Guarkärnmjöl kan påverka upptaget av andra läkemedel, men annars finns ingen restriktion om högsta dosering angiven.
Guarkärnmjöl ska aldrig intas torrt, då det kan svälla redan i matstrupen. Blanda i vätska och låt det ligga i den en stund, så att det sväller utanför mag- och tarmkanalen.
Stora doser av guarkärnmjöl kan fungera laxerande. Det har använts som bulkmedel i många år.