Råvarubutiken

Guarkärnmjöl RB EKO 125g

Artikel nr: 605079
EAN: 7340051811433
49 kr

Guarkärnmjöl

 

Guarkärnmjöl utvinns ur baljor från den ettåriga baljväxten Guar som man antar ursprungligen kommer från en vildväxande, västafrikansk art,  Cyamopsis senegalensis. Guar kommer ursprungligen från ordet  ”Gauahar” som är ett ord på sanskrit, som betyder ko-foder.
Guarkärnmjöl ska ha funnits med i Svenska farmakopén och sålts på apotek.

 

Den kan bli 3 meter hög, men normalt sett blir den mellan 50-100 cm och kan få 30-90 fröskidor.
I Indien och Pakistan har den odlats i flera hundra år. Vårt guarkärnmjöl är från Indien.
Det har en neutral lukt och smak.

 

De mogna, jordnötsliknande fröna mals till ett mjöl eller extraheras till guargummi. Guarkärnmjöl används som ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som kan användas istället för gluten, men som är helt glutenfritt.
Det passar utmärkt om man vill baka med mjöl som inte innehåller gluten.
I glass minskar guarkärnmjöl  förekomsten av iskristaller. Vidare har det bra stabilitet i lösningar som har ph mellan 3-7. Trots att guarkärnmjöl innehåller kolhydrater, så har den inga kalorier att prata om, därför kan det användas av dem som vill minska kolhydrater i kosten.

 

Guarkärnmjöl ska inte tas upp av kroppen, utan passerar tarmen. Den går även fint att blanda med andra naturliga förtjockningsmedel.

 

Det går även att göra kosmetisk kräm med guarkärnmjöl där den fyller sin funktion som förtjockningsmedel och vattenbindare.

 

 

Annat att tänka på innan invärtes användning av guarkärnmjöl:

 

Guarkärnmjöl kan påverka upptaget av andra läkemedel, men annars finns ingen restriktion om högsta dosering angiven.

Guarkärnmjöl ska aldrig intas torrt, då det kan svälla redan i matstrupen. Blanda i vätska och låt det ligga i den en stund, så att det sväller utanför mag- och tarmkanalen.

Stora doser av guarkärnmjöl kan fungera laxerande. Det har använts som bulkmedel i många år.

 

 

Ingredienser: ekologiskt guarkärnmjöl, E412, Innehåller inga sulfiter.
Ursprung: Indien
Allergiinformation: Inte lämplig för dem som inte tål ärt- och baljväxter, t ex  jordnötter och bönor.
Förvaring: svalt och torrt

Näringsvärde per 100 g
Energi 782 kJ/194 kcal
Fett  0,7 g
– varav mättat 0,35 g
Kolhydrater 83,9 g
-varav sockerarter 0 g
Protein 5 g
Salt (som natrium) 2 mg

 

 

 

 

 

 

 

Guarkärnmjölet har många olika användningsområden, det ger en krämig och fin konsistens i såser och redningar. Vid bakning ger mjölet samma effekt för jäsningen som gluten, vilket gör den glutenfria bakningen betydligt roligare, då det ger ett luftigare resultat. Det används också i glasstillverkning för att ge krämighet men förhindrar också att det bildas iskristaller. Guarkärnmjöl är mycket drygt och för att baka med det använd 3-5g per 1 liter.

 

Det går även att göra kosmetisk kräm med guarkärnmjöl där den fyller sin funktion som förtjockningsmedel och vattenbindare.

 

Annat att tänka på innan invärtes användning av guarkärnmjöl:

Guarkärnmjöl kan påverka upptaget av andra läkemedel, men annars finns ingen restriktion om högsta dosering angiven.

Guarkärnmjöl ska aldrig intas torrt, då det kan svälla redan i matstrupen. Blanda i vätska och låt det ligga i den en stund, så att det sväller utanför mag- och tarmkanalen.

Stora doser av guarkärnmjöl kan fungera laxerande. Det har använts som bulkmedel i många år.