Om produkten
Härligt, fylligt kakaopulver med slowroast!
Vårt kakaopulver är av absoluta toppkvalitet. Kakaon odlas i Pangoakooperativet i Satipo-provinsen i den peruanska centraldjungeln. Kooperativet hade en mycket svår tid under terrorismen på 80-talet då kvinnorna beslöt sig för att hjälpa sina män att odla kakao och utveckla kooperativet. Idag är det kvinnorna som tar besluten rörande produktion och kommersalition av kooperativets kakao.
Kakao med rent samvete
Kakaobönor är kakao i sin renaste form, och dessa criollobönor är en riktig smaksensation. Våra kakaobönor kommer från Pangoakooperativet i Satipo-provinsen i centrala Peru. Kooperativet bildades 1978 av 50 småbönder med syfte att genom socialt engagemang förbättra levnadsvillkoren för sina medlemmar.
I dag är de 607 medlemmar och har åstadkommit underverk med sina investeringar i hållbar utveckling, genom stort fokus på miljö, hälsa och utbildning. De har skapat läskunnighetsprogram för vuxna, stipendieprogram för barn, och byggt åtskilliga skolor. Kooperativet arbetar också med att främja kvinnligt ledarskap och jämställdhet. Vidare har de också frigjort sig från mellanhänder, som t ex guerillagruppen Sendero Luminoso som krävde en del av omsättningen, och driver nu i stället direkt handel med omvärlden.
Majoriteten av Pangoakooperativets medlemmar odlar kaffe, men 60 stycken av dem är kakaobönder som odlar ekologisk criollo, den delikata juvelen bland kakaosorter. Varje kakaoodlare äger cirka tre hektar med kakaoträd. Kakaoodlingarna är ekologiskt certifierade av holländska Skal.
Vad är kakaopulver?
Kakaopulver är faktiskt inte riktigt samma sak som bara malda kakaobönor. Kakaopulver får du vanligen fram genom att under uppvärmning pressa kakaomassa (malda kakaobönor) och då får du ut dels ett vitt och dyrt kakaofett, men även en presskaka, som i sin tur finfördelas till just kakaopulver.
Denna kakao har rostats under lång tid på lägre temperaturer vilket ger en mild, rund och mycket fyllig kakaosmak.
Lite om kakao
Kakao växer på kakaoträdet (Theobroma cacao) som namngavs av Carl von Linné, och som betyder ”gudarnas föda”. Trädet växer gärna i skuggan av andra tropiska trädarter och direkt på dess stam och på större grenar sitter blommor, som sedan bildar kakaofrukter. Frukternas kärnor är detsamma som kakaobönor.
Beroende på sort och variant sitter mellan 25 till 50 kakaobönor i varje frukt, omhuldade av ett syrligt och slemaktigt fruktkött vars smak drar lite åt krusbär och svarta vinbär.
Kakaoträdet kommer ursprungligen från Mexiko, Central- och Sydamerika, men odlas numer även i Afrika, Asien och andra tropiska delar av världen.
Criollo – kakaons Rolls Royce
Bönorna som används till chokladtillverkning och traditionellt pratar man om tre huvudsakliga sorter; Criollo, Forastero och korsningen Trinitario, varav Forastero upptar nära 80–90 procent av världsproduktionen av kakao. Våra bönor är av criollovarianten, kakaons ″Rolls Royce″, vilken anses ha en mer nyanserad och mindre bitter smak och vara en delikatess. Dessvärre är criollosorten också mer känslig mot sjukdomar, och det är en av anledningarna till varför den odlas i mycket mindre omfattning.