Artikelnr: 1008x5

Kakaopulver Pangoa Rå Premium EKO 5kg

1.125 kr
Prishistorik
Lägsta priset senaste 30 dagarna var 1.125 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten

Vikt 5kg

 

Kakao med rent samvete

Kakaobönor är kakao i sin renaste form, och dessa criollobönor är en riktig smaksensation. Våra kakaobönor kommer från Pangoakooperativet i Satipo-provinsen i centrala Peru. Kooperativet bildades 1978 av 50 småbönder med syfte att genom socialt engagemang förbättra levnadsvillkoren för sina medlemmar.

 

I dag är de 607 medlemmar och har åstadkommit underverk med sina investeringar i hållbar utveckling, genom stort fokus på miljö, hälsa och utbildning. De har skapat läskunnighetsprogram för vuxna, stipendieprogram för barn, och byggt åtskilliga skolor. Kooperativet arbetar också med att främja kvinnligt ledarskap och jämställdhet. Vidare har de också frigjort sig från mellanhänder, som t ex guerillagruppen Sendero Luminoso som krävde en del av omsättningen, och driver nu i stället direkt handel med omvärlden.

 

Majoriteten av Pangoakooperativets medlemmar odlar kaffe, men 60 stycken av dem är kakaobönder som odlar ekologisk criollo, den delikata juvelen bland kakaosorter. Varje kakaoodlare äger cirka tre hektar med kakaoträd. Kakaoodlingarna är ekologiskt certifierade av holländska Skal.

 

Vad är kakaopulver?

Kakaopulver är faktiskt inte riktigt samma sak som bara malda kakaobönor. Kakaopulver får du vanligen fram genom att under uppvärmning pressa kakaomassa (malda kakaobönor) och då får du ut dels ett vitt och dyrt kakaofett, men även en presskaka, som i sin tur finfördelas till just kakaopulver. Vårt råa kakaopulver är kallpressat utan uppvärming och blir aningens lite grövre i strukturen.

 

Lite om kakao


Kakao växer på kakaoträdet (Theobroma cacao) som namngavs av Carl von Linné, och som betyder ”gudarnas föda”. Trädet växer gärna i skuggan av andra tropiska trädarter och direkt på dess stam och på större grenar sitter blommor, som sedan bildar kakaofrukter. Frukternas kärnor är detsamma som kakaobönor.

 

Beroende på sort och variant sitter mellan 25 till 50 kakaobönor i varje frukt, omhuldade av ett syrligt och slemaktigt fruktkött vars smak drar lite åt krusbär och svarta vinbär.
Kakaoträdet kommer ursprungligen från Mexiko, Central- och Sydamerika, men odlas numer även i Afrika, Asien och andra tropiska delar av världen.

 

Criollo – kakaons Rolls Royce
Bönorna som används till chokladtillverkning och traditionellt pratar man om tre huvudsakliga sorter; Criollo, Forastero och korsningen Trinitario, varav Forastero upptar nära 80–90 procent av världsproduktionen av kakao. Våra bönor är av criollovarianten, kakaons ″Rolls Royce″, vilken anses ha en mer nyanserad och mindre bitter smak och vara en delikatess. Dessvärre är criollosorten också mer känslig mot sjukdomar, och det är en av anledningarna till varför den odlas i mycket mindre omfattning.

Specifikation

Innehåll: Ekologiskt kallpressat kakaopulver från criollobönor (Theobroma cacao).

Innehåll: ekologiskt kakaopulver från criollobönan/nacionalbönan (Theobroma cacao).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekologisk: Ja, EU-ekologiskt
Ursprung: Pangoa kooperativet i Peru

 

Näringsvärde per 100 g
Energi 1951 kJ/466 kcal
Fett 20 g
varav mättat fett 11 g
Kolhydrater 30 g
varav sockerarter 2 g
Kostfiber 14 g
Protein 26 g
Salt  21 mg

Användning

Chokladmousse från Mekto Ganic

 

Ingredienser:
2 mogna avokado
¼ dl kokosolja
½ dl irländsk mosspasta
¼ kokossocker
1 tsk vaniljpulver
¼ tsk himalayasalt
1/3 dl kakaopulver

 

Så här gör du:
Mixa alla ingredienser tills du får en krämig och len massa. Mixa i ca 1 minut. Lägg undan ¼ av massan. Lägg i den resterande massan 1/3 dl kakaopulver och mixa igen. Häll den bruna moussen i en mugg. Toppa med den ljusa moussen. Toppa till sist med kakaonibs. Klart!

Prishistorik
Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.