Artikelnr: 1270x5

Kakaonibs Pangoa RAW&EKO 5kg

949 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten

Vikt 5Kg

 

Kakaonibs 

 

Vad är nibs egentligen?

Kakaonibs är ″ren choklad″ som kommer ur kakaobönan som skalats och krossats i småbitar och som kan användas i smoothies, kaffet, efterrätter och glass. Allt det goda som chokladälskaren inte kan avstå ifrån!


Men hur äter man kakaonibs?

Smaken är mild och inte alls bitter. Kakaoträdet som bönorna växer på finns i Nord- och Sydamerika och i Asien. Det sägs att det om ett antal år inte kommer att finnas tillräckligt med kakao för att täcka världskonsumtionen. För att spara lite på kakaon, men för att kunna fortsätta njuta av det oemotståndligt goda – prova små kakaonibs. Visste du förresten att Mayaindianerna använde kakaobönor som pengar?

 

Och om man inte vill äta dom bara så där?
Vi använder oss av nibsen, som vi även kallar kakaokross, i desserter som vi vill ska få lite crunch. Men också knaprar vi kakaonibs i bilen när vi är trötta vid ratten eller när vi måste sitta och jobba hela natten.

 

Pangoakooperativet – kakaobönor med gott samvete

Kakaobönor är kakao i sin renaste form, och dessa criollobönor är en riktig smaksensation. Våra kakaobönor kommer från Pangoakooperativet i Satipo-provinsen i centrala Peru. Kooperativet bildades 1978 av 50 småbönder med syfte att genom socialt engagemang förbättra levnadsvillkoren för sina medlemmar. I dag är de 607 medlemmar och har åstadkommit underverk med sina investeringar i hållbar utveckling, genom stort fokus på miljö, hälsa och utbildning. De har skapat läskunnighetsprogram för vuxna, stipendieprogram för barn, och byggt åtskilliga skolor. Kooperativet arbetar också med att främja kvinnligt ledarskap och jämställdhet. Vidare har de också frigjort sig från mellanhänder, som t ex guerillagruppen Sendero Luminoso som krävde en del av omsättningen, och driver nu i stället direkt handel med omvärlden.

 

Majoriteten av Pangoakooperativets medlemmar odlar kaffe, men 60 stycken av dem är kakaobönder som odlar ekologisk criollo, den delikata juvelen bland kakaosorter. Varje kakaoodlare äger cirka tre hektar med kakaoträd. Kakaoodlingarna är ekologiskt certifierade av holländska Skal.

 

Lär dig lite mer om kakao!
Kakaon innehåller över 300 olika ämnen och är därmed ett av de mest komplexa födoämnen som finns. Kakaobönorna sitter i kakaofrukter som växer på kakaoträdet (Theobroma cacao, ”gudarnas föda”, döpt av Carl von Linné) och kommer ursprungligen från Mexiko, Central- och Sydamerika, men odlas numer även i Afrika, Asien och andra tropiska delar av världen. Trädet kan bli hela 10 meter högt och blommorna som blir frukter växer direkt på stammen och grova grenar. I varje kakaofrukt finns 25–50 kakaobönor beroende på sort. I 3 000 år har kakaobönorna skördats och vanligen fermenteras de i upp till sex dygn innan de torkas i solen.

 

Criollo – kakaons Rolls Royce
Bönorna som används till chokladtillverkning och traditionellt pratar man om tre huvudsakliga sorter; Criollo, Forastero och korsningen Trinitario, varav Forastero upptar nära 80–90 procent av världsproduktionen av kakao. Våra bönor är av criollovarianten, kakaons ″Rolls Royce″, vilken anses ha en mer nyanserad och mindre bitter smak och vara en delikatess. Dessvärre är criollosorten också mer känslig mot sjukdomar, och det är en av anledningarna till varför den odlas i mycket mindre omfattning.

Specifikation

Innehåll: Ekologiska krossade kakaobönor av criollo (Theombroma cacao)
Raw food-kvalitet:
 Ja
Ekologisk: 
Ja, SKAL-certifierad
Ursprung: 
Peru

 

Näringsvärde per 100 g:

Energivärde2701 kJ/652 kcal  33% RI
Fett55 g                   79% RI
varav mättat32 g                 133% RI
Kolhydrater29.5 g                  9% RI
varav sockerarter2.5 g                    3% RI
Kostfiber13 g                 104% RI
Protein12 g                  24% RI
salt0g
järn2,3 mg               26% RI
kalcium90 mg                11% RI

 

Klicka här för rekommenderade dagliga intag baserat på kön och ålder (RDI)

Användning

Kan användas som strössel i smoothie eller som topping på müsli eller smoothiebowl. Du kan också använda det i bakning och det ger mycket god crunch om du vill göra egen choklad.

 

Låt dig inspireras av Mekto Ganic recept på chiagröt med kakaonibs

 

Varm eller kall Chiagröt (en färdig mix) från Mekto Ganic

 

 Ingredienser:

2 dl chiafrön
1 dl brutna kokossmileys
½ dl kokosolja eller kokossmör
¼ dl macapulver
¼ dl kakaonibs
1 dl gojibär
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kanel
½ tsk mineralsalt
¼ dl kakaopulver

 

Sä här gör du:

Blanda alla ingredienser i en burk. Blanda 1 dl av gröten med 1 ½ dl vegetabilisk dryck, vatten eller varmt te och rör ihop ordentligt. Låt gröten stå tills chiafröna sugit åt sig vätskan ca 15-45 minuter beroende på vätskans temperatur. Klart!

 

Prova att göra en rå chokladcheesecake med kakao nibs!

Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.