Quinoa - det gyllene kornet

Ekologisk quinoa, även kallad “det gyllene kornet” av inkaindianerna, är en frögröda som vuxit i popularitet över hela världen för dess fantastiska hälsofördelar och mångsidiga användning.

 

Ursprungligen odlad i Anderna i Sydamerika, särskilt i länder som Peru, Bolivia och Ecuador, har quinoa blivit en viktig gröda i många länders jordbruk och en favorit bland hälsomedvetna konsumenter.

 

När det gäller att välja högkvalitativ ekologisk quinoa är det viktigt att se till att den är certifierad ekologisk av relevanta myndigheter eller organisationer, såsom USDA Organic eller EU Organic, beroende på varifrån den köps.

 

Certifierad ekologisk quinoa garanterar att den odlats utan användning av syntetiska kemikalier eller bekämpningsmedel och att den har följt strikta ekologiska jordbruksmetoder.

 

1. Hur tillagar man quinoa?

För att tillaga quinoa, börja med att skölja den ordentligt under kallt vatten för att ta bort eventuell bitterhet. Använd sedan två delar vatten till en del quinoa. Koka upp vattnet, tillsätt quinoan, sänk värmen och låt sjuda under lock i cirka 15-20 minuter tills allt vatten har absorberats. Låt sedan quinoan stå under lock i ytterligare fem minuter innan du fluffar den med en gaffel.

 

2. Är quinoa glutenfritt?

Ja, quinoa är naturligt glutenfritt och passar därför bra för personer med glutenintolerans eller celiaki.

 

3. Vilka olika sorter av quinoa finns det?

Quinoa finns främst i tre sorter: vit, röd, tricolor och svart. Det finns även quinoaflingor och knapriga quionapuffar som man kan äta istället för flingor! Vit quinoa är den vanligaste och har en mild smak och fluffig konsistens. Röd quinoa är lite segare och håller sin form bättre, vilket gör den perfekt för sallader. Svart quinoa har en mer jordig smak och en krispigare konsistens.

 

4. Hur länge håller quinoa?

Quinoa kan hålla i upp till 3-4 år om den förvaras i en lufttät behållare på en sval och torr plats. Det är dock alltid bra att kontrollera utgångsdatumet på förpackningen för säkerhets skull.

 

5. Hur vet man om quinoa har blivit dålig?

Dålig quinoa kan kännas igen på en sur lukt, härsken smak eller om det finns mögel eller missfärgning. Om quinoan förvaras på en fuktig plats kan den utveckla en avvikande lukt. Upptäcker du skadedjur i quinoan bör den slängas.

 

6. Vilka är vanliga misstag vid tillagning av quinoa?

Vanliga misstag inkluderar att inte skölja quinoan innan tillagning, vilket kan ge en bitter smak, att inte använda rätt vattenmängd, och att inte låta quinoan vila efter tillagning vilket kan resultera i en grötig konsistens. Att koka quinoa i buljong istället för vatten kan också förbättra smaken.

 

7. Kan man frysa kokt quinoa?

Ja, kokt quinoa kan frysas. Förvara den i en lufttät behållare eller fryspåse för att undvika frysskador och förlänga hållbarheten.

Här är ett enkelt och snabbt recept med quinoa:

 

Quinoasallad med grönsaker

 

Ingredienser:

 • 1 dl quinoa
 • 2 dl vatten
 • 1 gurka, hackad
 • 1 röd paprika, hackad
 • 1 avokado, skuren i bitar
 • 1 liten rödlök, finhackad
 • 1 dl körsbärstomater, halverade
 • 1/2 dl färsk persilja, hackad
 • 1/4 dl olivolja
 • Saften från 1 citron
 • Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

 

 1. Tillaga quinoa: Skölj quinoan under kallt vatten. Koka upp vattnet i en kastrull, tillsätt quinoan, sänk värmen och låt sjuda under lock i cirka 15 minuter eller tills vattnet är absorberat. Ta av kastrullen från värmen och låt quinoan stå under lock i ytterligare 5 minuter. Fluffa med en gaffel och låt den svalna.
 2. Förbered grönsakerna: Medan quinoan svalnar, hacka gurka, paprika, avokado och rödlök. Halvera körsbärstomaterna och hacka persiljan.
 3. Blanda salladen: I en stor skål, blanda den kokta och avsvalnade quinoan med gurka, paprika, avokado, rödlök, körsbärstomater och persilja.
 4. Tillsätt dressing: Ringla över olivolja och citronsaft. Krydda med salt och peppar efter smak. Blanda allt väl.
 5. Servera: Servera salladen kall eller rumstempererad som en lätt lunch eller som tillbehör till middag.

Läs mer

12 produkter