Ekologiskt bipollen

Upptäck fördelarna med bipollen – ett naturligt och mångsidigt livsmedel som kan vara en del av din balanserade kost.

Vad är det för något?

Bipollen är små bollar av pollen som samlas av bin från blommor. Det är en naturlig produkt med en unik sammansättning och kan vara ett användbart tillskott till din kost.

Såhär går det kortfattat till när bina gör bipollen:

  1. Besök av blommor: Bina, särskilt honungsbin, flyger till blommor i sin omgivning för att söka efter nektar och pollen. Nektar är en sockerrik vätska som bina samlar för att göra honung, medan pollen är de små, pulverliknande strukturer som innehåller blommornas manliga könsceller.
  2. Pollinering: När bina besöker blommor för nektar, borstar de ofta mot blommornas pollenställen. På detta sätt fastnar pollen på bina. Denna överföring av pollen från en blomma till en annan kallas pollinering och är en viktig process för att hjälpa växter att producera frön.
  3. Polleninsamling: Bina använder sina ben och kroppsborstar för att samla in pollen från blommorna. De överför det insamlade pollenet till särskilda borpåsar som kallas ”pollenkorgar” eller ”pollenhämtare” på sina bakben. Dessa borpåsar är ofta synliga som små bollar på biets bakben när de återvänder till bikupan.
  4. Lagring: Bina tar hem det insamlade bipollen till sin bikupa. Där lagras det som en resurs för att föda binas larver och som vinterföda för övervintringen.
  5. Bearbetning: Inne i bikupan bearbetar bina det insamlade bipollen. De tillsätter enzymer och nektar för att skapa en pasta-liknande substans som kallas ”bipollen”. Denna bipollen är mer näringsrik och biotillgänglig än det ursprungliga blompollenet.

Kvalitet och renhet

Vi erbjuder bipollen av hög kvalitet som har skördats och behandlats med omsorg för att bevara dess renhet och kvalitet. Här kan du vara säker på att det är noggrant kontrollerat och fritt från tillsatser eller kemikalier.

Användning

Bipollen kan användas på ett sätt som passar dina personliga preferenser. Du kan experimentera med olika recept och lägga till det för att förbättra smaken och variationen i din kost. Var noga med att följa doseringsrekommendationerna och anpassa mängden efter dina behov.

Du kan lägga till det i smoothies, müsli eller yoghurt för att ge en naturlig smak och textur. Det kan också strös över sallader eller användas som ett dekorativt element på desserter eller bakverk.

Rätt mängd 

Det rekommenderas ungefär 30 gram bipollen per dag, vilket motsvarar 1-2 matskedar. Lägg till en matsked i din smoothie, på gröten eller som ett dekorationselement för att berika din måltid.

Detta är ett naturligt livsmedel som har använts i många kulturer som en del av kosten. Hos Råvarubutiken erbjuder vi dig möjligheten att köpa bipollen av hög kvalitet, som har skördats med omsorg för att säkerställa dess renhet.

Läs mer

Visar alla 8 resultat