Att salta eller inte salta...

I Sverige är det väldigt populärt att salta maten och då är det extra viktigt att vi väljer salt av bra kvalitet. Enligt livsmedelsverket består vanligt bordssalt av enbart natrium och klorid och det är just natriumet som kan höja blodsockret. Det finns en hel skara andra salter som du kan välja mellan som inte innehåller samma mängd natrium och är dessutom rika på andra mineraler som kroppen gillar.

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/syna-saltet/valj-ratt-salt

Skillnaden mellan bordssalt och havssalt

Om du tittar på det finkorniga, vita bordssaltet och jämför med den ojämna ytan av havssalt kan du se att de har tillverkats och behandlats på olika sätt. Det vanliga bordssaltet är raffinerat, vilket innebär att man vid framtagning har rensat det från andra mineraler och endast lämnat natrium och klorid.

Havssalt har till exempel inte raffinerats och innehåller mindre mängd natrium. Även på himalayasalt kan du tydligt se att det finns mer att hämta än bara natrium och klorid – då till och med färgen differerar!

På Råvarubutiken finner du salt från himalaya till celtic salt.

Råd om salt

Natrium har många viktiga funktioner i kroppen. Förutom att det är viktigt för syra-bas och vatten-saltbalansen i kroppen, så finns det även i kroppsvätskan utanför cellerna och i skelettet.

Vi får lätt i oss för mycket salt och rekommenderas att minska det, därför är bland annat havssalt eller himalayasalt ett bra alternativ till vanligt bordssalt, då dessa innehåller mindre natrium och mer näring.

Läs mer

Visar alla 8 resultat