Antioxidanter - viktiga ämnen för kroppen
Vad är en antioxidant?
På 1950-talet upptäcktes en grupp reaktiva ämnen som bildas i samband med när vi andas samt vid syresättning av blodet; de fria radikalerna. Vi människor behöver radikala ämnen i låga halter men en för hög halt av fria radikaler leder till oxidativ stress, vilket i sin tur kan leda till cellnedbrytning och sjukdomar som exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Mängden fria radikaler kan öka när kroppen utsätts för stress, exempelvis vid sjukdom eller hårt fysiskt arbete. Det är här antioxidanterna kommer in i bilden; de minskar de fria radikalerna genom att reducera dem till inaktiva ämnen. Vi behöver alltså få i oss antioxidanter för att må bra och för att förhindra att vi blir sjuka, tänk dock på att lagom alltid är bäst – precis som med mycket annat. Vanliga antioxidanter är vitamin C och vitamin E.
Hur får vi i oss antioxidanter?
En bra tumregel är att äta färgstarka frukter, grönsaker och bär. Kakaobönor, gojibär och granatäpplen är exempel på livsmedel med hög halt av antioxidanter men även blåbär, apelsiner och rödbetor är bra källor till antioxidanter.
Läs mer