Ekologiska bönor- baljväxter med många möjligheter

Ekologiska bönors goda näringsinnehåll

Enligt NNR 2012 innehåller en vegetabilisk kosthållning som inkluderar bönor höga halter vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter.

Specifikt innehåller bönor bland annat:

  • Protein
  • Järn
  • Zink
  • Magnesium
  • Vitamin B
  • Fibrer

 

Vad kan jag göra med bönor?

Bönor har många olika användningsområden, kan du använda när du gör egna vego-biffar, i sallader, grytor och soppor. Men du kan också mycket enkelt göra kall sås eller dipp med bönor. Det är så enkelt som att mixa kalla kokta bönor tillsammans med kryddor, lite citron och vitlök, späd med lite vatten till önskad konsistens och viola så har du en kall sås.

Och visste du att du även kan bara med bönor? Testa att till exempel baka kladdkaka med svarta bönor, mums!

Våra mest populära bönor är mungbönor, svarta bönor, kidney bönor och vita bönor. Har du testat någon av dessa?

Tips

Baljväxter innehåller lektiner som kan störa näringsupptaget genom att sätta sig vid tarmcellernas ytor och reducera proteinnedbrytningen. Du undviker detta genom att blötlägga baljväxterna över natten och sedan koka dem tills de är mjuka.

Fun fact!

Om du kokar bönor efter blötläggning kan de innehålla 4-11% protein.

Läs mer

15 produkter