Artikelnr: 303162

Kakaobönor hela criollo RB RAW&EKO 150g

69 kr
Prishistorik
Lägsta priset senaste 30 dagarna var 69 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten

Ekologiska Kakaobönor

 

Pangoakooperativet – kakaobönor med gott samvete

Kakaobönor är kakao i sin renaste form, och dessa criollobönor är en riktig smaksensation. Våra kakaobönor kommer från Pangoakooperativet i Satipo-provinsen i centrala Peru. Kooperativet bildades 1978 av 50 småbönder med syfte att genom socialt engagemang förbättra levnadsvillkoren för sina medlemmar. I dag är de 607 medlemmar och har åstadkommit underverk med sina investeringar i hållbar utveckling, genom stort fokus på miljö, hälsa och utbildning. De har skapat läskunnighetsprogram för vuxna, stipendieprogram för barn, och byggt åtskilliga skolor. Kooperativet arbetar också med att främja kvinnligt ledarskap och jämställdhet. Vidare har de också frigjort sig från mellanhänder, som t ex guerillagruppen Sendero Luminoso som krävde en del av omsättningen, och driver nu i stället direkt handel med omvärlden.

 

Majoriteten av Pangoakooperativets medlemmar odlar kaffe, men 60 stycken av dem är kakaobönder som odlar ekologisk criollo, den delikata juvelen bland kakaosorter. Varje kakaoodlare äger cirka tre hektar med kakaoträd. Kakaoodlingarna är ekologiskt certifierade av holländska Skal.

 

Lär dig lite mer om kakao!
Kakaon innehåller över 300 olika ämnen och är därmed ett av de mest komplexa födoämnen som finns. Kakaobönorna sitter i kakaofrukter som växer på kakaoträdet (Theobroma cacao, ”gudarnas föda”, döpt av Carl von Linné) och kommer ursprungligen från Mexiko, Central- och Sydamerika, men odlas numer även i Afrika, Asien och andra tropiska delar av världen. Trädet kan bli hela 10 meter högt och blommorna som blir frukter växer direkt på stammen och grova grenar. I varje kakaofrukt finns 25–50 kakaobönor beroende på sort. I 3 000 år har kakaobönorna skördats och vanligen fermenteras de i upp till sex dygn innan de torkas i solen.

 

Criollo – kakaons Rolls Royce
Bönorna som används till chokladtillverkning och traditionellt pratar man om tre huvudsakliga sorter; Criollo, Forastero och korsningen Trinitario, varav Forastero upptar nära 80–90 procent av världsproduktionen av kakao. Våra bönor är av criollovarianten, kakaons ″Rolls Royce″, vilken anses ha en mer nyanserad och mindre bitter smak och vara en delikatess. Dessvärre är criollosorten också mer känslig mot sjukdomar, och det är en av anledningarna till varför den odlas i mycket mindre omfattning.

 

Specifikation

Innehåll: Ekologiska kakaobönor av criollo (Theombroma cacao).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekologisk: Ja (EU-ekologisk)
Ursprung: Peru

Näringsvärde per 100 g:

Kalorier2278 kJ/544 kcal
Protein14 g
Kolhydrater11 g
- varav sockerarter:4 g
Kostfiber24 g
Fett39 g
- varav mättat:25 g
Salt (Natrium)194 mg
Fosfor196 mg 28%*
Järn4,5 mg 32%*
Kalcium240 mg 30%*
Kalium1363 mg 68*
Magnesium324 mg 86*

* % av RDI (rek. dagligt intag)

 

Klicka här för rekommenderade dagliga intag (RDI)

Användning

Göra egen choklad

 

Att göra egen choklad är busenkelt och kräver inga avancerade maskiner eller kökstillbehör. Allt som krävs är i princip en mortel och lite tålamod. I Latinamerika är detta inga konstigheter. Där har man gjort choklad i olika former i tusentals år. Traditionellt sätt gör man så här för att få en choklad på 66 procent:

 

2 nävar kakaobönor
1 näve socker (eller honung, kokossocker, agavesirap eller annat att söta med)

 

En mexikansk husmor i Oaxacaprovinsen skulle rosta kakaobönorna i en panna eller gryta över öppen eld och röra med en träslev tills doften av söt fudge når näsan. Ungefär samtidigt börjar kakaobönorna ge ifrån sig små poppande ljud. Då är de färdigrostade. Detta går så klart att göra i en stekpanna på spisen. Detta är ett väldigt simpelt sätt att rosta kakaobönor för husbehov, dock ej särskilt raw food. För raw food-choklad skippar vi helt enkelt bara rostningen.

 

Malningen

Skala bönorna och lägg i en mortel (svårare med orostade). Släng inte skalet! Det kan du göra te av eller lägga i blomjorden. Banka och kräng med mortelstöten tills du får en krämig konsistens liknande jordnötssmör. Detta tar minst 15–20 minuter. Orkar du stöta längre kan du få filmjölkskonsistens vilket är ännu bättre. När du inte orkar banka mer, oavsett det är 40 eller 5 minuter, så tillsätter du det du vill söta med, och bankar vidare tills det är upplöst. Klart! (Självklart kan du mala i köksmixer och korta ner tiden avsevärt.)

 

Njutningen

Det är frestande att äta direkt från morteln men du kan också gjuta chokladkakor som du låter stelna i rumstemperatur. Detta är egentligen ett grundrecept för mexikansk drickchoklad. Man räknad då ca 25 gram chocklad till en kopp vatten (ca 2,5 dl). Men den är självfallet lika god och kul att äta som den är.

Prishistorik
Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.