Mother Earth Big Pack

Macadamianötter RAW&EKO 2kg

Artikel nr: 1394x2
EAN: 7340051811020
1.190 kr

Vikt 2Kg

 

1kg fantastiskt goda och råa macadamianötter!

 

Var hittar vi macadamianötter?

 

De finner vi på 12-18 meter höga träd i subtropiska områden. Ursprungligen så härstammar macadamianöten från Australien, där den också kallas Queenslandnöt, efter området den upptäcktes i. I dag så odlas den i plantager över hela Australien men också i delar av Afrika och Sydamerika.

Hela 2 kg råa och ekologiska makadamianötter!

Makadamianötter är laddade med magnesium, kalium och andra mineraler och fetter som kan stärka din motståndskraft mot hjärt- och kärlsjukdomar. De innehåller heller inga kolesteroler.

Men det är väl inte därför en råkostare gillar makadamianötter väl?

Nä, det är för att de är så fantastiska att göra efterrätter med så klart. Med lite vatten (hur mycket beror på hur tjock krämen ska vara), lite agave eller yaconsirap, lite vaniljpulver och möjligtvis med någon smaksättning (t.ex. kakaopulver/ carob) som du kör i matberedaren har du en perfekt kräm att servera till fruktsallader/ chokladmousse/ bakelser.

Vad är makadamianötter?

Makadamianöten är en liten vit nöt fylld med näringsämnen som aminosyror, antioxidanter, vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Den innehåller hela 76% fett, med övervägande omega 7 fetter, som anses som hälsosamma. Den anses ha effekt på övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. På grund av dess hormonliknande effekt hjälper den till att reglera kroppsvikten. Den tros också öka insulinkänsligheten, sänka kolesterolvärdet och förhindra fettansamlingar i levern.

Tack vara macadamianötens höga innehåll av just E-vitamin minskar den även inflammationer. Vitamin B1(Tiamin) som den också innehåller påverkar ämnesomsättningen, nervsystemet och ökar koncentrationen. Makadamianöten innehåller även en hög halt av järn, fosfor, kalcium och kalium.

Var hittar man makadamianötter?

Du hittar den på 12-18 meter höga träd i subtropsika områden. Ursprungligen så härstammar macadamianöten från Australien, där den också kallas Queenslandnöt, efter området den upptäcktes i. I dag så odlas den i plantager över hela Australien men också i delar av Afrika och Sydamerika.

Hur används makadamianötter?

Vad kan man då göra av nötterna förutom äta dem som de är eller att hacka dem och strö i choklad? Om man gör sina egna hälsobars/nötbars hemma att ta med till träningen, kan man prova med att ta med ett par macadamianötter eller strö dem i müslin, yoghurten eller använda vid brödbaket och matlagningen. Den kan också blandas med andra nötter eller frön, om du vill ha en mix av näringsämnen.

OBS! Förvara nötterna kallt

Förvara nötterna torrt och svalt i kylen så håller de dessutom länge. Om man däremot är allergisk mot nötter, ska man även vara försiktig med makadamianöten. Annars är den här lilla Australiennöten fantastisk. Så liten men ack så energirik och full av näring!

Under fliken ”Mer information” finns en liten film om makadamianötter och skörden.
Ekologiska: Ja
Råkostkavalitet: Ja
Ursprung: Kenya/ Guatemala
Vikt: 2 kg
Allergener: kan innehålla spår av macadamianöt, cashew, mandel, paranöt,
hasselnöt, pekannöt, pistasch, valnöt, sojaböna, jordnöt, sesam.
Vi har ett separat rum i vår produktion där vi hanterar alla dessa allergener, med det sagt så är vi mycket noggranna med att separera produkterna ifrån varandra och producerar så mycket vi kan en vara åt gången.

Näringsinnehåll per 100 g

Energi 3152 kJ/754 kcal
Fett 76 g
– varav mättat 10 g
Kolhydrater 5 g
-varav sockerarter 5 g
Protein 8 g
Fiber 9 g
Salt(som natrium) 3 mg
Tiamin 1,2 mg, 109% av RI
Mangan 4,1 mg 205% av RI

En liten film om makadamiaskörd: