Artikelnr: 605061

Kelppulver RB RAW&EKO 250g

99 kr
Prishistorik
Lägsta priset senaste 30 dagarna var 99 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten

Kelp är en typ av marint algtillväxt som tillhör den bruna algfamiljen och trivs i kalla och näringsrika havsvatten runt om i världen. Dessa alger är kända för sin imponerande snabba tillväxt och förmåga att absorbera näringsämnen från havet. De har spelat en central roll i matlagning och traditionell medicin i många kustkulturer i århundraden.

 

Kelp är benämning på den torkade och malda kombun.

 

Alginat som utvinns ur kelp används inom livsmedelsindustrin som förtjockningsmedel i glass, sylt och tandkräm. Kelp innehåller också höga halter glutamat som är en känd smakförstärkare i livsmedel (ej att förväxla med den kemiskt mindre trevliga varianten av glutamat, den som finns i kelp är helt naturlig).

 

Hur använder jag kelppulver?

 

Pulvret kan strös i sallader, soppor eller användas som krydda i matlagningen för en kryddig havsaroma. Det går lika bra att blanda det i vatten eller juice och dricka det som det är och kroppen kommer tacka dig för all näring.

 

Att mixa en halv till en tesked kelppulver i en smoothie är ett väldigt lätt sätt att få i sig sina alger utan att det märks särskilt mycket. Det kan också vara gott att använda kelp som salt i röror ger en liten havssmak och det kan vara passande ibland. Till exempel när man lagar maki eller tonfisk.

 

Specifikation

Kelppulver

Innehåll: Pulver av torkad kombualg, kelp (Ascophyllum nodosum).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: EU-ekologisk
Ursprung: Kanada

Näringsinnehåll per 100 g
Energi 1607 kJ/381 kcal
Fett 3,6 g
- varav mättat 1 g
Kolhydrater 62,8 g
-varav sockerarter 1,2 g
Protein 4,9 g
Fiber 8,4 g
Salt 0,01 g
Jod 650 ppm 

Användning

Kelppulver är ett mångsidigt livsmedel som tillverkas genom att torka och mala kelp till ett fint pulver. Detta pulver har blivit allt mer populärt på senare tid på grund av dess hälsosamma egenskaper och användningsmöjligheter. Här är några sätt på vilka man kan använda kelppulver:

 

Kryddning: Kelppulver har en karakteristisk smak som kan beskrivas som havssmakande och något salt. Det används ofta som en smaksättare i en mängd olika rätter. Du kan strö det över sallader, soppor, grytor, och till och med på popcorn för att ge en djupare och mer komplex smakprofil.

 

Sushi och sashimi: I japansk matlagning används kelp, särskilt kombu (en typ av kelp), för att smaksätta sushiris och sashimi. Kelppulver kan vara ett praktiskt substitut om du inte har tillgång till färsk kelp.

 

Bakning: Kelppulver kan tillsättas till bröd, kakor och muffins. Det ger också en subtil havssmak till bakverken.

 

Soppor och buljong: Många asiatiska soppor och buljonger innehåller kelp för att ge en rik och umamismak. Om du inte har tillgång till färsk kelp kan kelppulver vara ett bra alternativ.

 

Hudvård: Kelppulver har också blivit populärt inom hudvård. Det används i ansiktsmasker och scrubs för att främja hudens hälsa och lyster. Läs mer om hur alger kan påverka huden positivt här.

 

Här är ett recept inspirerat av Alissa Cohens bok Living on Live food:

 

RÅ BLOMKÅLSKRÄM MED KELP (ca 4 pers)1 dl linfrön
(blötlagda 1 timme)
2 dl vatten
2 tsk miso
1 vitlöksklyfta
1 tsk kelppulver
1/2 blomkålshuvud
1/2 blomkålshuvud
2 msk tahinijuice från 2 citroner

 

Blötlägg linfröna i vattnet i 1 timme. Stoppa sedan i en mixer med blomkål, tahini, citronjuice, miso, vitlök och kelp, och kör tills det blir en slät kräm. Ät krämen till sallad, bröd eller annat.

Prishistorik
Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.