kelppulver
Kombu är en brunalg som växer i varma, näringsrika, grunda vatten i kustregioner. Den växer snabbt och vissa arter kan bli upp till 80 meter höga. Därför är den lätt att skörda och den har flera användningsområden. Kelp är naturligt rik på jod (650 ppm/100g)
Kelp är benämning på den torkade och malda kombun.
Alginat som utvinns ur kelp används inom livsmedelsindustrin som förtjockningsmedel i glass, sylt och tandkräm. Kelp innehåller också höga halter glutamat som är en känd smakförstärkare i livsmedel (ej att förväxla med den kemiskt mindre trevliga varianten av glutamat, den som finns i kelp är helt naturlig).
Hur använder jag kelppulver?
Pulvret kan strös i sallader, soppor eller användas som krydda i matlagningen för en kryddig havsaroma. Det går lika bra att blanda det i vatten eller juice och dricka det som det är och kroppen kommer tacka dig för all näring.
Att mixa en halv till en tesked kelppulver i en smoothie är ett väldigt lätt sätt att få i sig sina alger utan att det märks särskilt mycket. Det kan också vara gott att använda kelp som salt i röror ger en liten havssmak och det kan vara passande ibland. Till exempel när man lagar maki eller tonfisk.
Innehåll: Pulver av torkad kombualg, kelp (Ascophyllum nodosum).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: EU-ekologisk
Ursprung: Kanada
Näringsinnehåll per 100 g
Energi 1607 kJ/381 kcal
Fett 3,6 g
– varav mättat 1 g
Kolhydrater 62,8 g
-varav sockerarter 1,2 g
Protein 4,9 g
Fiber 8,4 g
Salt 0,01 g
Jod 650 ppm
Pulvret kan strös i sallader, soppor eller användas som krydda i matlagningen för en kryddig havsaroma. Det går lika bra att blanda det i vatten eller juice och dricka det som det är och kroppen kommer tacka dig för all näring.
Att mixa en halv till en tesked kelppulver i en smoothie är ett väldigt lätt sätt att få i sig sina alger utan att det märks särskilt mycket. Det kan också vara gott att använda kelp som salt i röror ger en liten havssmak och det kan vara passande ibland. Till exempel när man lagar maki eller tonfisk.
Här är ett recept inspirerat av Alissa Cohens bok Living on Live food:
RÅ BLOMKÅLSKRÄM MED KELP (ca 4 pers)
1 dl linfrön
(blötlagda 1 timme)
2 dl vatten
2 tsk miso
1 vitlöksklyfta
1 tsk kelppulver
1/2 blomkålshuvud
1/2 blomkålshuvud
2 msk tahinijuice från 2 citroner
Blötlägg linfröna i vattnet i 1 timme. Stoppa sedan i en mixer med blomkål, tahini, citronjuice, miso, vitlök och kelp, och kör tills det blir en slät kräm. Ät krämen till sallad, bröd eller annat.