Råvarubutiken / Celtic Salt

Celtic Salt från Råvarubutiken!

Celtic Salt, vad är det?

Celtic salt, eller keltiskt havssalt eller gråsalt, är en typ av salt som skördas från kustområdena i Bretagne, Frankrike. Det får sitt namn från de keltiska folken som historiskt bebodde det området. Till skillnad från raffinerat bordssalt betraktas Celtic salt ofta som ett mer naturligt och mindre bearbetat alternativ.

Några av de karakteristiska dragen för Celtic salt inkluderar:

 

Färg: Celtic salt är vanligtvis grå eller ljusbrun i färg. Denna färg kommer från de mineraler och spårämnen, som järn, som naturligt finns i saltet.

Fuktighet: Detta salt är oftast fuktigt, och dess textur är något grov. Fuktighetsinnehållet är en följd av skördeprocessen, som innebär att solen och vinden avdunstar havsvatten för att lämna kvar saltet.

Mineralinnehåll: Celtic salt anses innehålla ett bredare utbud av mineraler och spårämnen jämfört med raffinerat bordssalt. Dessa mineraler kan inkludera magnesium, kalcium, kalium och andra, vilket bidrar till dess potentiella hälsofördelar.

Obehandlad karaktär: Till skillnad från raffinerat bordssalt, som ofta genomgår omfattande bearbetning och kan innehålla tillsatser som klumpförebyggande medel, är Celtic salt vanligtvis mindre bearbetat och behåller mer av sina naturliga mineraler.

Nya produkter

Varför är Celic Sea Salt så populärt?

Det fina med detta salt är att det är en av de minst processade salterna som finns (du kan läsa mer om tillverkningsprocessen nedan). För personer som gärna äter så lite processad mat som möjligt är det alltså perfekt! Det har även ett högt magnesium-innehåll och en oraffinerad textur. Saltets snälla tillverkningsprocess medför att fler näringsämnen kan bevaras och att det dessutom kommer från Europa, vilket ger en kortare transportsträcka, är ju ett plus på kanten!

 

Vi kan jämföra celtic salt med raffinerat och oraffinerat socker. Många föredrar oraffinerat socker, då det raffinerade har bearbetats på ett sätt som lämnar få till inga näringsämnen förutom själva sockret. Detsamma gäller bland annat celtic salt, som mer eller mindre har plockats direkt från havet utan någon vidare bearbetning. Det innehåller heller inga tillsatser eller färgämnen, och har heller inte blandats ut med andra salter.

 

Livsmedelsverket har bra information om salt, klicka här för att läsa mer!

 

Till Råvarubutikens celtic salt GROVT

Till Råvarubutikens celtic salt FINT

Saltets tillverkningsprocess & Användning

Varje sommar utförs den 2000 år gamla processen för att samla det fina och populära saltet. Hela processen från havsvatten till salt är samlat av saltarbetare och allt görs med absolut ingen annan energi än sol, vind och mänsklig muskelkraft.

 

Det som kräver energi är när saltet plockas och tas till lagret och förpackningsanläggningen när skörden är klar.

 

Verktygen som används under processen är endast gjorda av trä, metall och det används hjultunnor eftersom saltkärren är gjorda av väldigt små lervägar som inte går att köra på. Det är en ren och traditionell process som uppskattas av många.

 

Såhär kan du använda Celtic Salt

 

Vid matlagning: Använd saltet som du skulle använda vanligt bordssalt när du lagar mat. Strö det över råa eller tillagade rätter för att förhöja smaken. Det kan användas i grytor, stekar, sallader och så vidare.

För efterkryddning: Eftersom Celtic salt har en något grov textur och unik smak kan det vara trevligt att strö det över färdiga rätter precis före servering för extra smak och crunch. Det kan vara särskilt gott på grillat kött, fisk eller grönsaker.

I bakning: Du kan inkludera Celtic salt i vissa bakverk för att ge en subtil sälta och extra mineraler. Det kan vara särskilt gott i kakor, bröd eller bullar.

I salladsdressinger: Blanda saltet i salladsdressingen för att ge extra smak och textur till sallader. Detta kan vara en hälsosam och läcker ersättning för vanligt bordssalt.

I kryddblandningar och rubs: Skapa dina egna kryddblandningar eller rubs genom att inkludera saltet tillsammans med andra örter och kryddor. Det kan ge en extra dimension till smakprofilen.