Vikt 5kg
Vad är kakaopulver, malda kakaobönor eller?
Kakaopulver är faktiskt inte riktigt samma sak som bara malda kakaobönor. Kakaopulver får du vanligen fram genom att under uppvärmning pressa kakaomassa (malda kakaobönor) och då får du ut dels ett vitt och dyrt kakaofett, men även en presskaka, som i sin tur finfördelas till just kakaopulver. Vårt råa kakaopulver är kallpressat utan uppvärming och blir aningens lite grövre i strukturen.
Lite om kakao
Kakao växer på kakaoträdet (Theobroma cacao) som namngavs av Carl von Linné, och som betyder ”gudarnas föda”. Trädet växer gärna i skuggan av andra tropiska trädarter och direkt på dess stam och på större grenar sitter blommor, som sedan bildar kakaofrukter. Frukternas kärnor är detsamma som kakaobönor. Beroende på sort och variant sitter mellan 25 till 50 kakaobönor i varje frukt, omhuldade av ett syrligt och slemaktigt fruktkött vars smak drar lite åt krusbär och svarta vinbär.
Kakaoträdet kommer ursprungligen från Mexiko, Central- och Sydamerika, men odlas numer även i Afrika, Asien och andra tropiska delar av världen.
Vad är kakaopulver, malda kakaobönor eller?
Kakaopulver är faktiskt inte riktigt samma sak som bara malda kakaobönor. Kakaopulver får du vanligen fram genom att under uppvärmning pressa kakaomassa (malda kakaobönor) och då får du ut dels ett vitt och dyrt kakaofett, men även en presskaka, som i sin tur finfördelas till just kakaopulver. Vårt råa kakaopulver är kallpressat utan uppvärming och blir aningens lite grövre i strukturen.
Lite om kakao
Kakao växer på kakaoträdet (Theobroma cacao) som namngavs av Carl von Linné, och som betyder ”gudarnas föda”. Trädet växer gärna i skuggan av andra tropiska trädarter och direkt på dess stam och på större grenar sitter blommor, som sedan bildar kakaofrukter. Frukternas kärnor är detsamma som kakaobönor. Beroende på sort och variant sitter mellan 25 till 50 kakaobönor i varje frukt, omhuldade av ett syrligt och slemaktigt fruktkött vars smak drar lite åt krusbär och svarta vinbär.
Kakaoträdet kommer ursprungligen från Mexiko, Central- och Sydamerika, men odlas numer även i Afrika, Asien och andra tropiska delar av världen.
Hela kakaobönor består till hälften fett (kakaosmör), 11 procent proteiner, 9 procent cellulosa, 7,5 procent stärkelse och en mindre del garvämnen och vatten.
Hur används kakaopulvret?
Kakaopulver ger stor valfrihet att själv skapa och smaksätta. Det är fylligt och ger en underbar smakupplevelse. Mixa med mandelmjölk och frusen banan för en mysig shake, gör godisbollar av nötter, torkad frukt och kakaopulver, eller experimentera med tryfflar och bars.