Osvavlade ekologiska aprikoser
Vad är osvavlade aprikoser?
Aprikoser som är osvalvade och torkade innebär att de inte har behandlats med konserveringsmedel och har en lätt, helt ofarlig, brun färg.
Lite om aprikoser
Aprikoserna (Prunus armeniaca) växer på ett träd som ursprungligen fanns i Kina, men fördes av romarna till Europa och i dag produceras faktiskt de flesta torkade aprikoser i Turkiet, som står för hela 85 procent av världsproduktionen. Frukten påminner mycket om nektariner, men den har ingen hårig yta och den räknas till stenfukterna eftersom den har en kärna.
Innehåll: Soltorkade och osvavlade aprikoser (Prunus armeniaca)
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: Ja, EU-ekologisk
Ursprung:Uzbekistan
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde |
919 kJ/220 kcal |
Kolhydrater |
43,4 g |
– varav kostfiber |
7,3 g |
Fett |
0,4 g |
Protein |
5,2 g |
Järn |
1,4 mg |
10%* |
Kalcium |
98,3 mg |
12%* |
Kalium |
507,2 mg |
25%* |
Magnesium |
27,9 mg |
7%* |
Riboflavin (B2) |
0,1 mg |
7%* |
Vitamin C |
1 mg |
1%* |
Vitamin E |
6,2 mg |
52%* |
Karotenoider, totalt |
3629,5 µg |
* Rekommenderat dagligt intag (RDI)
Klicka här för rekommenderade dagliga intag baserat på kön och ålder (RDI)
Hur använder jag torkade aprikoser?
Torkade aprikoser är en utmärkt ingrediens att tillsätta i bröd, kakor, eller bullar, om man vill ha en fruktig och frisk konsistens eller att använda i matlagningen. Det går givetvis bra att äta aprikoser som de är, till mellanmål, som ett snabbt energitillskott efter träningen eller att blanda dem med nötter och gryn till en egen müsli. Aprikoser är naturligt söta och sätter god smak, men håller samtidigt mängden socker nere. Om de upplevs som hårda, kan man lägga dem i varmt vatten, så mjukas de upp.
Vi använder aprikoser i hemmalagad musli samt som sötningsmedel. För att använda torkad aprikos som sötning bör denna blötläggas ett par timmar. Även blötläggningsvattnet kan användas för att söta exempelvis mandelmjölk.
Recept på råa aprikosbollar:
– 1,5 dl cashewnötter
– 1 dl torkade dadlar
– 1 dl torkade aprikoser
– 1/2 tsk vaniljpulver
– kokosflingor till rullning
1. Mixa nötterna till ett mjöl
2. Mixa frukterna för sig,
3. Mixa eller knåda ihop allt tillsammans
4. Rulla i kokos