-15%
Råvarubutiken

Aprikos Hel Torkad RB EKO 200g

Artikel nr: 151213
EAN: 7340051815028
46,75 kr

Söta och lena aprikoser från Turkiet

 

Aprikoserna (Prunus armeniaca) växer på ett träd som ursprungligen fanns i Kina, men fördes av romarna till Europa och i dag produceras faktiskt de flesta torkade aprikoser i Turkiet, som står för hela 85 procent av världsproduktionen. Frukten påminner mycket om nektariner, men den har ingen hårig yta och den räknas till stenfukterna eftersom den har en kärna.

 

Hur använder jag torkade aprikoser?

 

Torkade aprikoser är en utmärkt ingrediens att tillsätta i bröd, kakor, eller bullar, om man vill ha en fruktig och frisk konsistens eller att använda i matlagningen. Det går givetvis bra att äta aprikoser som de är, till mellanmål, som ett snabbt energitillskott efter träningen eller att blanda dem med nötter och gryn till en egen müsli. Aprikoser är naturligt söta och sätter god smak, men håller samtidigt mängden socker nere. Om de upplevs som hårda, kan man lägga dem i varmt vatten, så mjukas de upp.

 

Vi använder aprikoser i hemmalagad musli samt som sötningsmedel. För att använda torkad aprikos som sötning bör denna blötläggas ett par timmar. Även blötläggningsvattnet kan användas för att söta exempelvis mandelmjölk.

Ursprung: Turkiet

Ingredienser: soltorkade ekologiska aprikoser

Förvaring: svalt och torrt

 

Näringsvärde per 100 g 
Energi 1009 kJ/241 kcal
Fett 0 g
varav mättat fett 0 g
Kolhydrater 62,6 g
varav sockerarter 53,4 g
Kostfiber 7,3 g
Protein 3 g
Salt 10 mg

Torkade aprikoser är en utmärkt ingrediens att tillsätta i bröd, kakor, eller bullar, om man vill ha en fruktig och frisk konsistens eller att använda i matlagningen. Det går givetvis bra att äta aprikoser som de är, till mellanmål, som ett snabbt energitillskott efter träningen eller att blanda dem med nötter och gryn till en egen müsli. Aprikoser är naturligt söta och sätter god smak, men håller samtidigt mängden socker nere. Om de upplevs som hårda, kan man lägga dem i varmt vatten, så mjukas de upp.

 

Vi använder aprikoser i hemmalagad musli samt som sötningsmedel. För att använda torkad aprikos som sötning bör denna blötläggas ett par timmar. Även blötläggningsvattnet kan användas för att söta exempelvis mandelmjölk.