Protein från ärtor (Pisum sativum)
Ärter tillhör baljväxter, precis som jordnötter, bönor och linser. Ärtprotein är därför en helt vegetariskt proteinkälla som innehåller en hög halt av proteiner och lite fetter. Proteiner består av aminosyror, alla essentiella aminosyrorna och framförallt aminosyran arginin ingår i ärtprotein. I ärtor uppgår argininhalten till 6,15 procent, vilket är dubbelt så mycket som i vassle.
Ärtprotein för att bygga upp kroppen
Ärtproteiner används av många som tränar för att återuppbygga muskelmassan efter ett pass, underlätta viktnedgång och ersätta en måltid. Ärtprotein är helt fritt från andra proteiner som kan vara allergiframkallande, som gluten, mjölk, ägg samt soja och det är skonsamt mot magen.
Innehåll: Ärtprotein (Pisum sativum)
Raw food-kvalitet: Ja
Ekologisk: Ja, EU-ekologiskt
Ursprung: Kina
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde |
1610 kJ/380 kcal |
Protein |
78 g |
Fett |
5,4 g |
– varav mättat |
1,1 g |
Kolhydrater |
4,8 g |
– varav sockerarter |
<0,1 g |
Kostfiber |
<0,1 g |
Natrium |
1170 mg |
OBS: Ärtor hör till baljväxterna, liksom jordnötter, sojabönor, lupin, bönor, kikärter och linser. Ärtor kan orsaka allergiska reaktioner. Det förekommer att den som är allergisk mot en baljväxt också reagerar mot en eller flera andra baljväxter. Det beror på att proteiner inom samma växtfamilj är snarlika. Vid allergi mot ärtor kan allergi mot jordnöt, soja, bönor, linser och/eller lupiner förekomma.
En till två teskedar av det neutralt smakande pulvret kan blandas i drycker som juicer och smoothies eller strös över yoghurten, filen eller gröten. Det kan även blandas med frukt till en måltidsersättning och stärkande träningstillskott.
Pannkakor!
Ingredienser:
4 ekologiska ägg
2 msk kokosmjöl
1 msk ärtproteinpulver (andra typer av proteinpulver går också att använda)
1-1,5 dl mandelmjölk
Övrigt:
Färska valfria bär
Ekologisk fairtrade honung
Så här gör du:
Blanda ihop ägg, mjöl och protein pulver till en fast smet.
Häll sedan i mjölken och rör runt tills allt har blandats.
Stek pannkakorna på medelvärme tills dom blivit bruna på båda sidor.
Servera tillsammans med färska bär och ringla en skvätt med honung ovanpå.