-15%
Råvarubutiken

Kokossocker RB EKO 500 g

Artikel nr: 303041
EAN: 7340051808617
58,65 kr

Kokossocker från kokospalmens nektar

Att använda nektaren från kokosnötspalmen är knappast någon ny företeelse. I Sydostasien har kokosnöten använts att söta med i flera tusen år.

 

Hur görs kokossocker? Är det raw?

Inte bara på Hawaii vajer palmer utan även i Europa, Asien och USA finns detta träd som inte tål kyla och som ofta får symbolisera seger. Från kokospalmens nektar, kommer kokossocker, eller kokospalmssocker. Kokospalmens blommor tappas på sav innan de hunnit bilda kokosnötter och den kokas tills det bildas kristaller, för att därefter malas till ett slags oraffinerat socker. På så sätt behålls vitaminerna, mineralerna, aminosyrorna och enzymerna. Inte helt rått men ack så gott, och nyttigt!

Kokossocker från Råvarubutiken

Kokossocker från kokospalmens nektar

Att använda nektaren från kokosnötspalmen är knappast någon ny företeelse. I Sydostasien har kokosnöten använts att söta med i flera tusen år.

Hur görs kokossocker? Är det raw?

Inte bara på Hawaii vajer palmer utan även i Europa, Asien och USA finns detta träd som inte tål kyla och som ofta får symbolisera seger. Från kokospalmens nektar, som är söt och näringsrik, kommer kokossocker, eller kokospalmssocker. Kokospalmens blommor tappas på sav innan de hunnit bilda kokosnötter och den kokas tills det bildas kristaller, för att därefter malas till ett slags oraffinerat socker. På så sätt behålls vitaminerna, mineralerna, aminosyrorna och enzymerna. Inte helt rått men ack så gott, och nyttigt!

Kokossockrets näringsvärde

Sockret består till största delen av vanliga kolhydrater, men koncentrationen av andra näringsämnen är högre än i vanligt socker. Till exempel så innehåller det tio gånger mer zink, dubbelt så mycket järn och fyra gånger mer magnesium än rörsocker.

Kokossocker har ett lågt glykemiskt index, bara 35 GI, och eftersom det inte innehåller några tillsatser är det ett förträffligt alternativ till vanligt socker. Det är en möjlighet att smaksätta mat och bakverk och samtidigt få med näringsämnen, men slippa det vita sockrets tomma kalorier.

Hur använder jag kokossocker?

Sockret använder du i matlagning, bakning, till efterrätter, på pannkakor, i smoothies, te och kaffe. Eller precis till det som du behöver det till. Det går att ersätta det vanliga sockret med lika andel kokossocker i recepten. Sockret har en mild och god smak av kola/karamell och det är mjukare i konsistensen vilket gör det lättare att arbeta med. För den som vill, men har svårt att sluta med socker i kaffe och te, kan kokossocker vara ett hälsosammare alternativ att övergå till. Varför inte få lite extra smarrig kolasmak på latten?


Innehåll: Kristalliserad nektar från kokospalmsblommor (Cocos nucifiera)
Raw food-kvalitet: Nej, nektaren värms till över 80 grader.
Ekologiskt: EU-ekologiskt
Ursprung: IndonesienNäringsvärde per 100 g:

Energivärde1597 kJ/376 kcal
Kolhydrater92 g
– varav sockerarter87 g
Protein1,2 g
Fett0,1 g
– varav mättat0,1 g
Kostfiber1,3 g
Natrium204 mg
Salt0,5 g

* % av RDI (rek. dagligt intag)

Klicka här för rekommenderade dagliga intag (RDI)

Så här samlar man saven till kokossocker: