GEO

GEO Mungbönor Sv EKO 90g

Artikel nr: 102361
EAN: 8003419063194
29 kr

Den gröna mungbönan ger goda och krispiga groddar – ekologiska kvalitetsfrön från italienska GEO

 

Mungbönan ger de groddar som vi kanske är mest bekanta med – ”böngrodden”. Dessa är populära i asiatiska rätter, men är också goda att äta råa i sallader, eller att göra juice av. De behöver mycket vatten vid groddningen, och ska för att utvecklas optimalt, groddas i relativt mörker.

 

KORT ALLMÄN HISTORIK OM GRODDAR

De allra tidigaste anteckningarna man har hittat där det har använts groddar som mat lär ha funnits i en kinesisk handskrift om växter från år 2939 före Kristus. 2700 år före Kristus förekom groddar med i ett kinesiskt örtmedicinlexikon. Den första europé som skrev om groddar var den brittiske läkaren David Mac Bride, som på 1700-talet sökte efter något mot skörbjugg. Skörbjugg är en sjukdom som var väldigt fruktad och orsakad av C-vitaminbrist, speciellt på grund av långa havsresor. Under 1800- och 1900-talet var det främst missionärer och socialantropologer som tog upp att groddar var en speciell föda i Kina, Korea, Japan, Indien och Indonesien. Under krisstiden på 1940-talet när man fruktade att köttet skulle ta slut, kunde man i USA få en gratis instruktionsbok om hur man groddar, detta för att få folk att intressera sig för ett annat proteinalternativ.

 

En av de mest kända förespråkarna för groddar och levande föda var den litauiska hälsoprofeten Ann Wigmore som under fyra månader reste runt världen för att predika om bl. a groddar.

 

Dr Randolph Stone är en annan som förespråkade groddarnas nytta, samt finlandssvensken Erhard Alm.

 

Sedan dess har groddning spridits enormt och groddar har till och med förekommit på frimärken för att fira svensk Frökontrolls 100-årsjubileum.

 

Nu för tiden kan vi hitta groddar i mataffärer, på vissa restuaranger, men framför allt så har groddningen fått ett uppsving där hemma, då fler och fler börjar intressera sig för att snabbt och enkelt producera egen levande föda.

 

Ibland har groddar bektraktats som världens billigaste mat.
Även groddning av frön från vildväxande växter har förr använts flitigt.

Den gröna mungbönan ger goda och krispiga groddar – ekologiska kvalitetsfrön från italienska GEO

Mungbönan ger de groddar som vi kanske är mest bekanta med – ”böngrodden”. Dessa är populära i asiatiska rätter, men är också goda att äta råa i sallader, eller att göra juice av. De behöver mycket vatten vid groddningen, och ska för att utvecklas optimalt, groddas i relativt mörker. De har ett högt proteininnehåll, dryga 20%, och innehåller alla essentiella aminosyror och aminosyror som är väsentliga för en god matsmältning. De innehåller mineraler såsom kalcium, magnesium, järn och spårämnen som zink och koppar.

Innehåll: Premium frö av mungbönor för groddning
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: EU-ekologiskt
Ursprung: Italien

Hur groddar man?

Blötlägg groddarna över natten (8-12 timmar). Därefter sprids de ut på groddningsfatet/burken. Tänk på att groddarna kommer att växa fyra gånger i volym. Grodda i rumstemperatur och i bra ljus Skölj 3-4 gånger dagligen tills groddarna fullt groddat ut. Groddarna kan ätas direkt och kan förvaras 1-2 veckor i kylskåp.

*Groddas bara inomhus, används inte för utomhusbruk och odling.

 Groddtid: 3-4 dagar

FörgroddningNej
Groddtid3-4 dagar
Gram för Geo Plast fat90g
Gram för Geo Terracotta fat45g
Gram för Geo Groddningsburk90g
Gram för Geo Groddpåse90g
Gram för Freshlife fat150g

Se bilder på groddar som växer fram under groddningen.

Dag 1.

Dag 2.


Dag 3.


Dag 4.

Grodda mungbönor själv!

Så är det enkelt att grodda!

Viktor Ingemarsson