GEO

GEO Adzukibönor Sv EKO 400g

Artikel nr: 1565
EAN: 8003419063521
115 kr

Adzuki ger kraftiga groddar – Grodda med våra fina ekologiska frön från italienska GEO

 

Dessa groddar, som är förekommande i många asiatiska mattraditioner, är matiga, fiber- och proteinrika. Precis som med mungbönorna så kräver adzukibönor mycket vatten vid groddningen, och de odlas med minimalt ljusinsläpp för att bli kraftiga och krispiga.

 

Varför grodda?
Att grodda är kul och enkelt! Groddningen tar bara några dagar och man kan göra det i hemmet året runt.

 

KORT ALLMÄN HISTORIK OM GRODDAR

De allra tidigaste anteckningarna man har hittat där det har använts groddar som mat lär ha funnits i en kinesisk handskrift om växter från år 2939 före Kristus. 2700 år före Kristus förekom groddar med i ett kinesiskt örtmedicinlexikon. Den första europé som skrev om groddar var den brittiske läkaren David Mac Bride, som på 1700-talet sökte efter något mot skörbjugg. Skörbjugg är en sjukdom som var väldigt fruktad och orsakad av C-vitaminbrist, speciellt på grund av långa havsresor. Under 1800- och 1900-talet var det främst missionärer och socialantropologer som tog upp att groddar var en speciell föda i Kina, Korea, Japan, Indien och Indonesien. Under krisstiden på 1940-talet när man fruktade att köttet skulle ta slut, kunde man i USA få en gratis instruktionsbok om hur man groddar, detta för att få folk att intressera sig för ett annat proteinalternativ.

 

En av de mest kända förespråkarna för groddar och levande föda var den litauiska hälsoprofeten Ann Wigmore som under fyra månader reste runt världen för att predika om bl. a groddar.

 

Dr Randolph Stone är en annan som förespråkade groddarnas nytta, samt finlandssvensken Erhard Alm.

 

Sedan dess har groddning spridits enormt och groddar har till och med förekommit på frimärken för att fira svensk Frökontrolls 100-årsjubileum.

 

Nu för tiden kan vi hitta groddar i mataffärer, på vissa restuaranger, men framför allt så har groddningen fått ett uppsving där hemma, då fler och fler börjar intressera sig för att snabbt och enkelt producera egen levande föda.

 

Ibland har groddar bektraktats som världens billigaste mat.
Även groddning av frön från vildväxande växter har förr använts flitigt.

Adzuki ger kraftiga groddar – Grodda med våra fina ekologiska frön från italienska GEO

Dessa groddar, som är förekommande i många asiatiska mattraditioner, är matiga, fiber- och proteinrika och har ett högt mineralinnehåll av bland annat kalcium, magnesium, järn, zink och selen. Precis som med mungbönorna så kräver adzukibönor mycket vatten vid groddningen, och de odlas med minimalt ljusinsläpp för att bli kraftiga och krispiga.

Varför grodda?
Att grodda är kul och enkelt! Groddningen tar bara några dagar och man kan göra det i hemmet året runt. Groddar har normalt en högre mängd näringsämnen än den färdiga växten och dessutom tas näringsämnena lättare upp av kroppen.


Innehåll: 
Premium adzukibönor för groddning
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: EU-ekologiskt
Ursprung: Italien

Hur groddar man?
Blötlägg fröna i 10 timmar och rensa bort de som är trasiga. Skölj fröna ordentligt i vatten och grodda dem såsom visas i tabellen nedan. Om du använder en groddningsställning med brickor se till att sprida ut fröna jämnt. Denna sort av frö kan groddas i alla typer av groddningsredskap. Vattna alltid fröna 2-3 gånger om dagen tills de har groddats färdigt. Groddarna kan förvaras i kylen i några dagar under tiden och de fortsätter att växa. Före konsumtion skölj groddarna noga på samma sätt som du sköljer en vanlig sallad .

Groddtid: 3-5 dagar.

FörgroddningNej
Groddtid3-5 dagar
Gram för Geo Plast fat90g
Gram för Geo Terracotta fat45g
Gram för Geo Groddningsburk90g
Gram för Geo Groddpåse90g
Gram för Freshlife fat150g

Se bilder på groddar som växer fram under groddningen.

Dag 1.

Dag 3.


Dag 4.


Dag 5.

Så är det enkelt att grodda!

Viktor Ingemarsson