Spirulinapulver – med klorofyll, vitaminer och massor av färg!
Algerna i världens hav och sjöar står för en väsentlig del av syreproduktionen på jorden. Spirulina, vars namn betyder ”liten spiral” på latin, var en viktig föda för bland annat aztekerna fram till 1500-talet, då dessvärre många sjöar dikades ut för jordbruk och urbanisering. Även i Tchad har urbefolkningar skördat och konsumerat spirulina.
Benämningen blågröna mikroalger som spirulina kommer ifrån att den innehåller både blå och gröna färgpigment. Färgpigmenten i spirulina är de blåa fykocyaninerna och det gröna klorofyllet. Vidare innehåller spirulina även färgpigmenten zeaxantin och beta-kryptoxantin
Innehåll: Pulver av odlad spirulina (Arthrospira platensis).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: Ja
Ursprung: Södra Kina
Allergen: Kan innehålla naturligt förekommande Sulfiter
Andra försiktighetsåtgärder:
Innehåller naturligt fenylalanin och ska undvikas av personer med fenylketonuri (Föllings sjukdom)
Näringsvärde per 100 g:
Kalorier | 1214 kJ/290 kcal |
Protein | 57 g |
Kolhydrater | 20 g |
– varav sockerarter | 3 g |
Kostfiber | 4 g |
Fett | 8 g |
Salt (Natrium) | 1 g |
Tiamin | 2,4 mg | 218%* |
Riboflavin | 3,7 mg | 264%* |
Järn | 28,5 mg | 204%* |
Koppar | 6,1 mg | 610%* |
* % av RDI (rek. dagligt intag)
Klicka här för rekommenderade dagliga intag (RDI)
Användningsområden: smoothies, juicer, desserter, bakverk, grönsaksrätter
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC283708/
NutritionData: Spirulina, Dried
Recept på proteinbomber
(20 st)
- 4½ dl hela mandlar
- 4½ dl hela cashewnötter
- 2½ dl pumpafrön
- ½ tsk salt
- 1 tsk mald kanel
- 2 msk proteinpulver (typ Epic Protein Vanilla Lúcuma eller liknande)
- 1–3 tsk spirulina-pulver
- 16 hela kärnade dadlar
- Skvätt pressad lime eller apelsin
- kokosflingor att rulla i
Lägg alla torra ingredienser i en köksmixer och kör tills du får en smulig konsistens. Lägg i dadlarna och mixa vidare. När du pressar den mixade blandningen i handen ska den hålla ihop, om inte ta i två dadlar till. Pressa en skvätt lime eller apelsin (valfritt) och mixa en sista gång. Forma 20 st bollar och rulla dem i kokosflingor. Kan med fördel stå i kylen ett tag innan servering.
Du kan byta ut nötter och mandlar mot andra nötter om du vill, t ex valnötter. Du kan också byta ut dadlar mot ekologiska aprikoser eller katrinplommon. Och bollarna blir goda även utan proteinpulver. Var inte rädd för att experimentera och testa dig fram till dina egna favoriter!