Maca – en rot från Anderna
Maca (Lepidium meyneii) är en rotfrukten från Anderna i Peru där den användes tidigare av de inkasoldater som erövrade höglandet. Få växter trivs på så pass höga höjder, hela 4 000 meter över havet!
Den har en söt, lite kolaaktig och något speciell smak och passar perfekt att använda i smoothies, desserter och bakverk.
Vid användning av växter som har adaptogena egenskaper, är det rekommenderat att du antar en rutin som inkluderar perioder då man inte konsumerar dom. Till exempel: Ta maca dagligen i sex veckor, för att sedan inte använda det på en vecka
Innehåll: Pulver av gul macarot (Lepidium meyneii).
Ekologiskt: Ja (EU-Ekologisk)
Ursprung: Peru
Näringsvärde per 100 g
Energi 1674 kJ/400 kcal
Fett 0 g
Kolhydrater 80 g
-varav sockerarter 0 g
Kostfiber 19 g
Protein 20 g
Salt 0 mg
Vitamin C 24 mg
Dosering vuxna: 1 tsk till 2 msk per dag.
Det är bra att börja med små portioner (kanske en matsked) och gradvis öka.
Maca rekommenderas ej till barn under 12 år.
Vid användning av växter som har adaptogena egenskaper, är det rekommenderat att du antar en rutin som inkluderar perioder då man inte konsumerar dom. Till exempel: Ta maca dagligen i sex veckor, för att sedan inte använda det på en vecka.
Macapulvert passar perfekt att använda i smoothies, desserter och bakverk.
Låt dig inspireras av Mekto Ganic recept på chiagröt med macapulver
Varm eller kall Chiagröt (en färdig mix) från Mekto Ganic
Ingredienser:
2 dl chiafrön
1 dl brutna kokossmileys
½ dl kokosolja eller kokossmör
¼ dl macapulver
¼ dl kakaonibs
1 dl gojibär
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kanel
½ tsk mineralsalt
¼ dl kakaopulver
Sä här gör du:
Blanda alla ingredienser i en burk. Blanda 1 dl av gröten med 1 ½ dl vegetabilisk dryck, vatten eller varmt te och rör ihop ordentligt. Låt gröten stå tills chiafröna sugit åt sig vätskan ca 15-45 minuter beroende på vätskans temperatur. Klart!