Popcorn – fluffigt tilltugg
Popcorn är stärkelserika, torkade majskorn som hettats upp så att skalet sprängs av ångtrycket och bildar fluffiga tilltugg. Popcorn fanns flera tusen år innan grytan ens var uppfunnen. Det finns flera olika sorters majs. Den typ som används till popcorn kallas puffmajs och har en liten kärna med hård stärkelse, samt ett skal som är tjockt och segt.
Ursprung: Ungern
Vikt: 500 g
Ingredienser: ekologiska torkade majskorn
Allergener: inga
Bäst före: se påsens nederkant
Förvaring: svalt och torrt
Återvinning: påsen sorteras som plast
Näringsvärde per 100 g
Energi………1733 kJ/414 kcal
Fett……………………………… 14,5 g
– varav mättat………………4,3 g
Kolhydrater…………………..66 g
-varav sockerarter……….1,4 g
Fiber………………………………. 11 g
Protein…………………………10,1 g
Salt…………………………………0,4 g
Tilllagning av popcorn
Häll upp tre till fyra matskedar jordnöts- eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull. Sätt på medelhög värme och tillsätt då majskorn, så att botten på kastrullen blir täckt. Inte mer. Skaka kastrullen så att alla korn blir täckta av olja. När det sedan börjar poppa intensivt är dags att sänka värmen ett steg för att temperaturen inte ska bli för hög och popcornen brännas. När poppandet avtar häll upp allt i en skål. Piffa gärna med salt och kryddor.