Mother Earth Big Pack

Gojibär Jumbo RAW&EKO 5kg

Artikel nr: 1005x5
EAN: 7340051810610
1.975 kr

Gojibär 

 

Gojibäret, som kallas för bocktörne på svenska, har sitt ursprung i Asien och det är också i Kina som den mesta av värdens gojibär odlas. Det är en buskväxt som faktiskt är släkt med tomaten. Goji är en förhållandevis härdig växt och den klarar sig bra i södra Sverige. Den finns inte naturligt här men botaniker har hittat en del förvildade exemplar.

Smaken på gojibären är svår att jämföra, men många upplever att det påminner om russin med en djupare eftersmak.

5 kg råa och ekologiska gojibär

Det röda superbäret som är proppat med nyttigheter!

Gojibär (Lycium barbarum) tillhör ett av de mest näringsrika bären som finns att tillgå på vår jord. Ofta kallas gojibär, likt bland annat tranbär, acaibär och blåbär för superbär, eftersom de har så god effekt på människokroppen. Bären växer i Kina, Tibet och Mongoliet, men odlas även som trädgårdsväxt i Sverige under namnet bocktörne. De används traditionellt inom kinesisk medicin och har gjort så i över 5000 år. Gojibär anses stärka yin och vara en källa till ett långt och hälsosamt liv.

Näringsinnehåll i gojibär

Förutom en mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter är dessa bär rika på essentiella fettsyror och enzymer, och innehåller hela 18 aminosyror. De gör de små bären till ett komplett livsmedel, som ger kroppen ett extra tillskott av näring.

Gojibär är speciellt rika på betakaroten (6 gånger mer än i morötter), C-vitamin samt vissa B-vitaminer. De innehåller mycket järn (50 g gojibär täcker dagsbehovet!), kalium, koppar, mangan, krom, selen, zink och 21 spårämnen. Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar, selen och C-vitamin till immunförsvarets normala funktion, och Riboflavin (vitamin B2) till att nervsystemet fungerar normalt. C-vitamin ökar dessutom upptaget av järn.

Möjliga andra hälsoeffekter av gojibär

Inom den kinesiska läkekonsten tror man att gojibären har en föryngrande och förskönande effekt, att de ger bättre syn, ökad motståndskraft mot bakterier, virus och svamp och påverkar produktionen av röda och vita blodkroppar positivt. De sägs även göra så att du sover bättre, hanterar stress bättre och att blodtrycket och kolesterolvärdet sänks. Bären sägs vara bra för din lever, dina njurar och dina lungor. De tros också verka som en adaptogen och vara balanserande för kroppens muskler då de utsätts för stressiga situationer och gör dem uthålligare.

Hur använder jag gojibär?
Gojibären har en behagligt rund och fin smak och är inte fullt så söta som t.ex. russin. De går att blanda i müsli, i godsaker eller ätas som de är. Erik brukar använda dem i en uppiggande mix med rå kakao när han kör bil i tröttande mörker!


Innehåll: Torkade gojibär (Lycium barbarum).
Raw food-kvalitet: Ja
Ekocertifiering: Ja, EU-ekologisk
Ursprung: Ninxia Kina

Näringsinformation per 100 g:

Energivärde:1344 kJ/321 kcal
Protein:11 g
Fett:2 g
Kolhydrater64 g
– varav sockerarter:53 g
– varav kostfiber:7 g
Kalcium:112 mg14%*
Kalium:1132 mg57%*
Järn:9 mg64%*
Zink:2 mg20%*
Selen:50 ug91%*
Riboflavin (B2):1,3 mg93%*
C-vitamin:75 mg94%*

*Rekommenderat dagligt intag (RDI)

Klicka här för rekommenderade dagliga intag baserat på kön och ålder (RDI)Låt dig inspireras av Mekto Ganic recept på chiagröt med gojibär

Varm eller kall Chiagröt (en färdig mix) från Mekto Ganic

 Ingredienser:

2 dl chiafrön
1 dl brutna kokossmileys
½ dl kokosolja eller kokossmör
¼ dl macapulver
¼ dl kakaonibs
1 dl gojibär
1 tsk vaniljpulver
2 tsk kanel
½ tsk mineralsalt
¼ dl kakaopulver

 

Sä här gör du:

Blanda alla ingredienser i en burk. Blanda 1 dl av gröten med 1 ½ dl vegetabilisk dryck, vatten eller varmt te och rör ihop ordentligt. Låt gröten stå tills chiafröna sugit åt sig vätskan ca 15-45 minuter beroende på vätskans temperatur. Klart!

Informativ film om gojibärets ursprung:


Sugen på att odla egna gojibär? Se en liten filmsnitt och få tips: