Artikelnr: 1452x5

Björksocker 5kg

865 kr
Prishistorik
Lägsta priset senaste 30 dagarna var 865 kr

Leverans inom 1-3 dagar

Om produkten

Vikt 5kg

 

Xylitol (björksocker) är en sockeralkohol som finns i många grönsaker, i frukt och i träd. Det bildas till och med i små mängder i människokroppen.

 

Mest xylitol finns det i björkens sav och tillverkningen tog fart under andra världskriget i Finland, då det rådde brist på socker. I dag kommer den mesta xylitolen antingen från Finland eller från Kina. Produkten är i pulverform och trots namnet faktiskt helt luktfritt och det är även lättlösligt i vatten och alkoholer. Det finns både grovkornig och finkornig xylitol, beroende på tillverkningsmetod.

 

Xylitol och tandhälsa

Vi känner igen xylitolen från tuggummin och tandkräm och detta tack vare att många studier visat att det motverkar karies, höjer pH-värdet i munnen, kan hämma tillväxt av vissa bakterier och förebygga muntorrhet.

 

Hur används xylitol?

Xylitol är ett vitt kristalliskt substitut för vanligt socker. Det ser ut som socker och smakar faktiskt nästan som socker. Det används över hela världen som ett substitut till socker under beteckningen E967 i bland annat tuggummin, mint och annat godis.

 

Så mycket bättre än vitt socker

Xylitol är ett naturligt alternativ till socker och det har även 40 procent färre kalorier är socker. För diabetiker är björksockret populärt, eftersom det är snällare mot blodsockret. Då xylitol är värmestabil i jämförelse med kemiskt framställda sötningsmedel kan den användas till matlagning och bakning. Den kan användas rakt av utan att mängden behöver regleras, men eftersom xylitol upplevs sötare än socker räcker oftast 50–70 procent av den mängd socker som anges i receptet.

Specifikation

Innehåll: Xylitol (sockeralkohol utvunnen från björkfiber)
Raw food-kvalitet: Nej.
Ekocertifiering: Nej.
Ursprung: Kina

 

Näringsvärde per 100 g
Energi 1046 kJ/250 kcal
Fett 0 g
Kolhydrater 100 g
Protein  0 g

 

OBS 1: Vid en överkonsumtion, över 400 g per dag kan det utlösa diarré.
OBS 2: Xylitol skall EJ konsumeras av hundar då deras matsmältningskanal saknar förmåga att bryta ner det.

Användning

Då xylitol är värmestabil i jämförelse med kemiskt framställda sötningsmedel kan den användas till matlagning och bakning. Den kan användas rakt av utan att mängden behöver regleras, men eftersom xylitol upplevs sötare än socker räcker oftast 50–70 procent av den mängd socker som anges i receptet.

 

För mer information, tips och idéer om hur du kan använda xylitol / björksocker besök vår anslagstavla på pinterest. Där finns både tips och information samt recept, raw food och inte raw food:
Xylitol, tips och recept

 

OBS 1: Vid en överkonsumtion, över 400 g per dag kan det utlösa diarré.
OBS 2: Xylitol skall EJ konsumeras av hundar då deras matsmältningskanal saknar förmåga att bryta ner det.

Prishistorik
Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.