Om produkten
Vikt 5kg
Xylitol (björksocker) är en sockeralkohol som finns i många grönsaker, i frukt och i träd. Det bildas till och med i små mängder i människokroppen.
Mest xylitol finns det i björkens sav och tillverkningen tog fart under andra världskriget i Finland, då det rådde brist på socker. I dag kommer den mesta xylitolen antingen från Finland eller från Kina. Produkten är i pulverform och trots namnet faktiskt helt luktfritt och det är även lättlösligt i vatten och alkoholer. Det finns både grovkornig och finkornig xylitol, beroende på tillverkningsmetod.
Xylitol och tandhälsa
Vi känner igen xylitolen från tuggummin och tandkräm och detta tack vare att många studier visat att det motverkar karies, höjer pH-värdet i munnen, kan hämma tillväxt av vissa bakterier och förebygga muntorrhet.
Hur används xylitol?
Xylitol är ett vitt kristalliskt substitut för vanligt socker. Det ser ut som socker och smakar faktiskt nästan som socker. Det används över hela världen som ett substitut till socker under beteckningen E967 i bland annat tuggummin, mint och annat godis.
Så mycket bättre än vitt socker
Xylitol är ett naturligt alternativ till socker och det har även 40 procent färre kalorier är socker. För diabetiker är björksockret populärt, eftersom det är snällare mot blodsockret. Då xylitol är värmestabil i jämförelse med kemiskt framställda sötningsmedel kan den användas till matlagning och bakning. Den kan användas rakt av utan att mängden behöver regleras, men eftersom xylitol upplevs sötare än socker räcker oftast 50–70 procent av den mängd socker som anges i receptet.