Om produkten
Acaipulver
Acaibären påträffas framför allt i Sydamerika, i Amazonas djungel, där de växer på träd (açaizeiro, eller kålpalm på svenska) i ett bälte från Belize och ner till Brasilien. Bären är små och blålila och påminner om blåbär eller slånbär. De har en rik och och mörk smak – som en blandning mellan blåbär, oliv och choklad. Bären växer i sjok i toppen av palmen och bara de av fin kvalitet och full mognad plockas. Efter att de skördats sorteras kärnorna bort och fruktköttet frystorkas omedelbart (vakuumtorkning under låg temperatur), för att slutligen malas till ett näringsrikt mörkt acaípulver.
Själva bäret består till 90 procent av en kärna och 10 procent utgörs av fruktköttet.
Acai har blivit populärt som ett tillskott i smoothies och juicer, men det färska bäret blir snabbt gammalt. Därför är de flesta acaivarorna på denna sida jordklotet pastöriserade och alltså inte råa. Vårt acaipulver är emellertid av råkvalitet och frystorkat, vilket gör att det behållit mer av sitt näringsinnehåll och sin enzymatiska aktivitet.