Artikelnr: C30391

Nattljusolja 9% GLA Kallpressad EKO 30ml

89 kr

Leverans inom 1-3 dagar, endast 3 kvar.

Om produkten

Nattljusolja kallpressad ekologisk: rik på den ovanliga fettsyran omega 7! Denna olja från Crearome används främst som kosttillskott i stället för olika kapslar som finns på marknaden, men är naturligtvis även bra att använda i hudvårdsprodukter. Dosera 1,5-2 ml per dag. Jättenattljusolja tillhör dunörtsväxterna. Det är en ettårig växt, och har sitt ursprung i Nordamerika, där den växter vilt. Den kom till Europa på 1700-talet, och växter numera vilt även i Mellaneuropa. Nattljusblomman ses som en ganska allmän växt i våra svenska trädgårdar – den självsår sig mycket lätt och egenutvecklar vackra, gula blommor som bara lever en dag.

 

Nattljusblomman är som vackrast på kvällen, därav sitt namn. Nattljus odlas kommersiellt i Storbritannien och i en del andra länder, som Kina. Kina är den största producenten av nattljusfröer. Fröerna utvecklas efter blomningen. De innehåller 25% olja, som är rik på fleromättade fettsyror – speciellt gammalinolensyra (GLA). Man framställer oljan på flera olika sätt:

 

1. Kallpressning – är att föredra vid invärtes bruk, men ger färg och doft till kosmetiska produkter.
2. Kallpressning/deodorisering – används oftast i naturkosmetiska produkter och för invärtes bruk.
3. CO2-extraktion – används som punkt två.
4. Varmpressning, extraktion med lösningsmedel och en efterföljande raffinering – är det framtagningssätt som är standard för nattljusoljan. Denna olja blir mer hållbar genom raffineringen, men då också mindre aktiv. Den används i annan kosmetik än naturkosmetik, och ibland även i preparat för invärtes bruk. Läs mer om GLA under gurkör tsoljan, som är ganska lik nattljusolja, men som innehåller dubbelt så mycket GLA.

 

Nästan alla tester och rappor ter på GLA är dock gjorda på nattljusoljan. Glöm inte antioxidant… Liksom gurkörtsolja, är nattljusolja också en känslig olja. Den bör alltid tillsättas antioxidanter och förvaras i mörka flaskor i kylskåp. Vill man använda ren nattljusolja invärtes.

Specifikation

Fettsyresammansättning

Palmitinsyra C16:0....................6%
Stearinsyra C18:0..................1,5%
Oljesyra C18:1...........................8%
Linolsyra C18:2.......................73%
Alfalinolensyra C18:3..........0,2%
Gammalinolensyra C18:3 .................10%
Andra fettsyror..........................1%

Stelningspunkt -10C

Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.