-43%
Artikelnr: 1099

Mother Earth Premium Kokosolja Pure White EKO 500ml

39 kr

Bevaka produkt

Om produkten

Ekologisk kokosolja, perfekt till stekning och bak!

Specifikation

Ekologisk kokosolja från soliga Sri Lanka, perfekt till stekning och bak!

 

Mother Earths Vita Kokosolja är en 100% kokosolja från torkade, noggrant utvalda kokosnötter med utmärkt kvalitet. Från de 20 meter höga och solälskande kokospalmerna utvinns den vita kokosoljan genom högre temperaturer, men har fortfarande en härlig kokosarom. De skördas när de är färska och har ett grönt skal.
Den är en viktig föda för miljontals människor i tropiska och subtropiska områden. Utöver kokos som mat, så används den till medicin, material till byggen och även som behållare att ha mat i.

Vår kokosolja är förstås fri från kemikalier och andra lösningsmedel och ska inte förväxlas med den härdade kokosolja som säljs i mataffärerna. Naturlig kokosolja är ohärdad och innehåller inga transfetter.

Den upp till 2,5 kg tunga kokosnöten är en stenfrukt, precis som t. ex nektarinen och kaffebönan, dvs att inne i dess frukt finns en sten, som är ett frö med ett yttre hårt skal.

Inuti kokosnöten finns både fruktköttet (kopran) som det görs kokosolja, kokosflingor, kokossmör och kokosmjölk av, samt kokosvattnet som den består av till runt en halvliter.

I början är fruktköttet i flytande form, men efter en tids mognad blir det som sitter närmast skalet i fast form.

Namnet kokos anses komma från spanskans "coco", vilket ska ha varit ett slangord för "apansikte", och syfta på kokosnötens två ögonliknande ärr och munliknande ställe där grodden ska tränga ut ur skalet.

Kokosolja innehåller mättat fett, men trots det, så är fettkedjorna relativt korta, vilket gör att de rätt lätt tas upp av mag- och tarmkanalen. Kokosolja anses förbättra upptaget av andra näringsämnen och kan användas som ersättning för smör, i grytor, smoothies etc.

Laurinsyran är framför allt det som gör kokosolja så speciell. Tarmen omvandlar den till monolaurin som anses vara bra mot virus och bakteriangrepp. Dess motsvarighet finns i människans bröstmjölk.

Kokosolja smälter vid över 25°C men stelnar igen vid svalare temperatur.

 


 

Användning:
Använd till matlagning och bakning. Är lämplig för höga temperaturer och fritering.
Normal dosering är 1-2 msk per dag
Ursprung: Sri Lanka
Förvaring: Torrt och svalt

Näringsvärde per 100 g 
Energi 3487 kJ/833 kcal
Fett 100 g
-varav mättat fett 86,5 g
Kolhydrater 0 g
Protein 0 g
Fiber 0 g
Salt 0 g


 

Här nedan kommer två ljuvliga recept för smak- och synsinnet, av  Viktor, Råvarubutikens eko-profil för plantbased mat:

Viktor Deluxe Kaffe

1/2 dl hasselnötter
3 dl ljummet vatten
1 msk agave sirap/honung
1 1/2 kallpressad kokos olja
3 st kaffemått kaffe
1 msk raw kakao pulver

Du behöver till det här receptet en blender, fin kornig sil och en kaffe bryggare.
Börja med att brygga 3 koppar kaffe i din kaffebryggare. Under tiden kaffet håller på att bryggas så tar vi fram blendern och mixar hasselnötterna med det ljumna vattnet.
Ev får du köra den 2gånger 1minut ifall du inte har en höghastighets blender.

Sila sedan den vita hasselnöts mjölken genom en sil. Ta hjälp av en sked för att det ska bli lättare att få den vita hasselnöts mjölken att rinna igenom.
Gör rent blendern lite lätt under kranen och häll tillbaka vätskan sedan i blendern. Tillsätt Kakao pulvret, agave sirapen, kokos oljan och det ny bryggda kaffet.
Mixa 30sec i blendern och ta fram dina favorit koppar. Häll upp och avnjut en av de godaste kaffedrinkarna denna vintern.

 


Blå & gul fantasi

4 personer


Blå
1 dl gojibär
2 dl vatten
4 dl cashewnötter
4 dl blåbär
2 tbdl kokosolja, flytande

Gul
2 dl havtorn (eller annat surt bär)
4 dl vatten
6 dl mango
1 dl chiafrön
2 tbdl solroskärnor

Garnering
4 msk solroskärnor
20 havtornbär (eller tranbär)

Den här rätten är en extra fin och mysig frukosträtt som passar utmärkt för att överraska sin käraste med. Underbart god och fantastisk att titta på. En rätt som aktiverar alla sinnen. De olika färgerna symboliserar olika fyllningar som varvas i ett klart glas. För ett mer rustikt intryck passar det utmärkt att återanvända en syltburk. Du behöver en blender/ kannmixer för att mixa fyllningarna.

Blå
Mixa alla ingredienserna tills en homogen konsistens och färg uppstått. Häll över i en bunke.

Gul 
Likt ovanstående blandning gäller det här att mixa alla ingredienser tills en jämn färg och konsistens uppstått.
När den gula och blåa blandningen är klar är det dags att fylla glasen. Börja med att tillsätta den gula smeten i botten av glaset, låt stelna i ca 15 minuter.  Häll sedan på den blåa krämen. Låt vila i kyl minst 2 timmar innan servering, den får gärna stå över natten. Placera ut havtorn på toppen tillsammans med en matsked hampafrö och solroskärnor. Dekorera gärna med t.ex. ärtskott för att skapa ett mer organiskt intryck.

Trygg E-handel

Handla tryggt

Snabb leverans

Snabb leverans

Poäng på alla köp

Poäng på alla köp

Tillgänglighet av bra produkter

Råvarubutiken är inte som vilken livsmedelsbutik som helst, utan här finner du ett stort engagemang för kvalitet, ekologi och ursprung. Vi vill att så många som möjligt ska ha chansen att köpa bra produkter som gör gott.