Råvarubutiken

Guaranapulver RB RAW&EKO 125g

Artikel nr: 605181
EAN: 7340051808310
99 kr

Guaranaplantan växer i Amazonas djungler och kan bli hela 12 meter hög, på de röda, sura bären görs varsamt detta pulver.

I Brasilien har man använt guaranabären under lång tid och vanligt är att göra te på det eller använda som smaksättning i matlagning och bröd.

 

Guaranáväxtens frön innehåller 2-4% av ämnet guaranin, som har samma kemiska egenskaper och uppiggande verkan som koffein och guarana har därför blivit en allt mer vanlig ingrediens i energidrycker.

 

OBS! Detta örtpreparat bör inte användas av personer med autoimmuna sjukdomar. Är du gravid, ammande eller tar läkemedel bör du konsultera en läkare innan du använder örter.

Guarana från Råvarubutiken
Guarana – stimulerande från Amazonas djungler!

Guarana (Paullinia cupanaär en klängväxt som härstammar från Amazonas regnskogar.

Guaranáväxtens frön innehåller 2-4% av ämnet guaranin, som har samma kemiska egenskaper och uppiggande verkan som koffein, samt substanserna teobromin och teofyllin, vilka också har en stimulerande inverkan på det centrala nervsystemet.

Till skillnad från rent koffein eller koffeintabletter så har guaranapulvret ett brett näringsmässigt spektra som förutom guaraninet även innehåller en rad vitaminer och mineraler. I jämförelse med malda kaffebönor har guaranapulvret en mer neutral doft och en syrlig smak.

Guaraná är en vanlig ingrediens i många så kallade energidrycker, men vill du slippa alla onödiga tillsatser som finns i dessa, så är rent guaranapulver ett mycket hälsosammare alternativ. Blanda till exempel med juice eller vatten, mixa i en smoothie tillsammans med färska frukter och bär, eller gör som guaranistammen och koka ett gott och uppfriskande te. Då måste du emellertid sila brygden genom ett kaffefilter eller liknande för att få bort själva pulvret.

Rekommenderad dos

Rekommenderat intag är 500–1 000 mg, en till två gånger dagligen, dock maximalt 2 000 mg (2 gram) per dag. Om du har hjärtproblem, är gravid eller ammar bör du avstå från att äta guarana. Rådgör alltid med din läkare i förväg om du är tveksam. 

OBS! Detta örtpreparat bör inte användas av personer med autoimmuna sjukdomar. Är du gravid, ammande eller tar läkemedel bör du konsultera en läkare innan du använder örter.

Innehåll: Guaranápulver (Paullinia cupana).

Raw food-kvalitet: Ja
Ekologiskt: Ja (EU-ekologisk)
Ursprung: Brasilien
Dosering: ½–1 g 1–2ggr/dag. Max 2 g/dag!


Näringsvärde per 100 g:

Energivärde1310 kJ/313kcal
Protein33,2 mg
Kolhydrater59 g
Kostfiber12,2 g
Fett1,85 g
Tanin 1704 mg