Ta kontroll över din hormonella balans

Ett engagerande ämne

Detta är ett ämne som engagerar många, inte minst oss på Råvarubutikens kontor. Det är dessutom ett ämne som man kan prata om i timmar, om inte dagar. Vi har tyvärr inte så mycket tid, men vi har ändå försökt sammanfatta lite punkter så gott som möjligt. Längst ner i inlägget kommer vi även att tipsa om böcker, instagramkonton och poddar så att du själv kan djupdyka i hormonell balans och kvinnohälsa och gå den väg som just din kropp säger att du ska gå. 

Vad är hormonell balans?

Om våra könshormoner hamnar i obalans kan det orsaka en del obehagliga effekter för vår hälsa och i dagens samhälle är det inte konstigt att balansen rubbas. Vi är stressade, bombarderade av intryck och kvävda av kraven som vi har på oss själva, och som andra har på oss. Samtidigt innehåller maten som vi äter antagligen inte ens den näring som utlovas – utan istället konserveringsmedel, konstgjorda ämnen och kemiska bekämpningsmedel.

 

Allt detta påverkar våra känsliga könshormoner och helt ärligt talat hela vårt sinne. 

 

Menscykeln styrs av flera viktiga hormoner. Här ingår östrogen, progesteron, testosteron, luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH). Dessa hormoner ökar och minskar enligt ett visst mönster under menscykeln. 

Östrogen & progesteron

Under den första halvan av cykeln är det östrogen som dominerar, med en kraftig peak vid ägglossning. Östrogenet är kort sagt hormonet som håller igång oss och Progesteron är hormonet som verkar lugnande. Om dessa hormoner är i obalans kan vi uppleva PMS och mensvärk, trötthet, huvudvärk etc.

Vilka produkter stödjer hormonell balans?

Tribulus terrestris

Det har upptäckts att Tribulus kan lindra symtom som är förknippade med klimakteriet, inklusive värmevallningar, depression och känslomässig instabilitet.

 

Macapulver

Kan minska klimakteriebesvär och PMS-besvär. Innehåller bland annat järn och zink, vilket stöttar seretoninproduktionen. Serotonin är en neurotransmittor i hjärnan som påverkar stämning, aptit och sömn. Låga nivåer kan orsaka depression medan höga nivåer minskar ångest och stress.

Näringsjäst

Innehåller vitamin B12, som aktiverar proteiner för DNA, RNA och proteintillverkning. Det är avgörande för nervsystem, tillväxt och fettnedbrytning. Förbättrar koncentration, balans och minne.

 

Hampaolja 

Hampa sägs vara den mest balanserade oljan mellan omega 3 och omega 6. På grund av dessa fettsyror upplever många kvinnor minskade PMS-symtom om hampaolja kombineras med en hälsosam kosthållning.

 

Hampaolja innehåller även GLA (gammalinolensyra). GLA kan hjälpa vid PMS och klimakterie-besvär, inklusive värmevallningar. Detta beror på att GLA fungerar som en föregångare till prostaglandin, en hormonliknande substans som reglerar flera processer i kroppen, inklusive hormonbalansen, blodcirkulationen till vävnader samt uppbyggnad av hud, hår och naglar. 

 

Dessutom kan prostaglandiner påverka smärtsignaler genom att balansera antiinflammatoriska och proinflammatoriska prostaglandiner. Genom att balansera dessa prostaglandiner kan humöret också stabiliseras.

Rå kakao

Rå kakao innehåller en mängd viktiga näringsämnen, mineraler, vitaminer, aminosyrer med mera. Exempelvis magnesium som lindrar mensvärk och muskelkramper. Även järn, B6 och B12 finns i kakao. 

 

Före och efter vår menstruationscykel (luteal- och menstruationsfaserna) kan vi vara lite extra sugna på choklad – detta kan det vara ett tecken på att vi behöver öka vårt magnesiumintag – som finns i rå kakao! Denna mineral kan förbättra PMS-symtom som kramper, sömnsvårigheter och humörsvängningar!

 

Tänk dock på att chokladkakor med mjölk och socker kommer att ha motsatt effekt och kan öka inflammationen, vilket gör PMS och mensvärk värre! En högkvalitativ, ekologisk mörk choklad (minst 70% rå kakaoinnehåll) kan vara ett bra alternativ.

Maskrosrotspulver

Maskrosen är en växt som har flera nyttiga effekter på kroppen. Det är känt att den naturligt innehåller vitaminerna A, B och C samt mineralerna kalium, järn och zink. Dessutom innehåller maskrosen bitterämnen som också har vissa hälsofördelar. 

 

Forskning har visat att maskrosroten kan ha en positiv effekt på matsmältningen genom att stimulera njurar och lever för att utsöndra slaggprodukter. Detta kan leda till en förbättrad tarmhälsa och en bättre kroppsfunktion som helhet. Genom att lägga till maskros i din kost kan du dra nytta av dessa hälsofördelar och förbättra din hälsa på ett naturligt sätt.

 

Forskning visar att maskros kan vara fördelaktigt för att behandla hypertoni, diabetes, dyspepsi, irritabel tarmsyndrom och överskott av androgener i äggstockarna. Dessa hälsofördelar kan vara relaterade till maskrosens förmåga att stimulera utsöndring av slaggprodukter genom njurar och lever, vilket kan leda till en bättre tarmhälsa och kroppsfunktion i allmänhet.

A friendly reminder

Det är jättebra att försöka hålla sig till alla tips, göra livsstilsförändringar, men alla förändringar går inte att göra över en dag. Vanor och rutiner tar tid och det tar även tid för kroppen att anpassa sig. Ta en sak i taget och ge det tid, stressa inte upp dig bara för att det inte går tillräckligt fort, det är en resa och oavsett hur liten förändringen du gör än är så kommer din kropp att tacka dig. 

 

Kram,
Emma