Cayennepeppar – den nya hälsoshoten

cayennepeppar

Vad är cayennepeppar?

Cayennepeppar är en krydda som är gjord av torkade och malda frukter från Capsicum annuum-växten, som också inkluderar paprika och jalapeños. Den har en karakteristisk het smak på grund av förekomsten av capsaicin, en aktiv förening som ger peppar sin skärpa. 

Kan Cayennepeppar hjälpa till i viktminskningen?

Studier har antytt att capsaicin kan öka ämnesomsättningen och minska aptiten, vilket potentiellt kan bidra till viktminskning. [Källa]

Cayennepeppar & Hjärthälsan

Cayennepeppar kan hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra hjärt-kärlhälsan. [Källa]

 

Cayennepeppar innehåller kapsaicin, en förening som kan öka blodcirkulationen genom att vidga blodkärlen. Detta kan potentiellt bidra till att sänka blodtrycket och förbättra hjärthälsa.

Kapsaicin kan hjälpa till att vidga blodkärl genom flera mekanismer. En av de mest kända effekterna är att kapsaicin aktiverar ett receptormolekyl i kroppen som kallas transient receptor potential vanilloid 1 (TRPV1). När TRPV1-receptorn aktiveras, skickar den signaler till nervsystemet som i sin tur påverkar kärlväggarna. Denna process kan resultera i ökad blodflöde och kärlvidgning.

 

Här är några av de sätt på vilka kapsaicin och TRPV1-receptorn kan bidra till att vidga blodkärl:

 

Frigöring av kväveoxid (NO): Aktivering av TRPV1-receptorn leder till frisättning av kväveoxid i blodkärlens väggar. Kväveoxid är en vasodilaterande förening som får blodkärlen att slappna av och vidga sig, vilket ökar blodflödet.

 

Ökad frisättning av kalcium (Ca2+): Kapsaicin kan öka intracellulär kalciumkoncentration i celler som utgör blodkärlens väggar. Detta kan påverka kontraktionen av kärlmusklerna och resultera i kärlvidgning.

 

Neurogen dilatation: Kapsaicin kan aktivera sensoriska nervändar i huden och slemhinnorna, vilket resulterar i frisättning av signalsubstanser som kan påverka kärltonus och bidra till vidgning av blodkärlen.

Boosta mornarna med cayennepeppar!

Såhär gör du en cayennepepparshot (obs, måtten är inte så noga. Det ska bli en liten shot helt enkelt!):

 

⅓ tsk cayennepeppar

½  msk färskt citronsaft

½ msk varmt vatten

 

blanda och drick!

Nämnda produkter