Moringa
Utvinning och historia
Moringaträdet nämndes först i ayurvedisk litteratur för över 2000 år sedan, men tros långt tidigare ha upptäckts i nordvästra Indien för att sedan sprida sig vidare till Epypten och därifrån till Grekland. I en egyptisk grav från 1500 f. Kr. har man till exempel hittat förseglade krukor med moringaolja, vilket tyder på att moringa redan då ansågs viktig. Moringa användes ursprungligen som hudolja samt vattenrenare, då den har en koaguleringseffekt på smutsigt vatten. Senare användes moringa även som gödningsmedel.
Det är ur trädets löv moringapulvret framställs. Bladen torkas i låg temperatur och finmals innan de filtreras. Pulvret håller sig sedan färskt flera månader efter malningsprocessens slut.
Latinskt namn: Moringa oleifera
Ursprung: Indien
Vikt: 150 g
Ingredienser: ekologiskt moringapulver
Allergener: inga
Bäst före: se påsens nederkant
Förvaring: svalt och torrt
Återvinning: påsen sorteras som plast
Näringsinnehåll per 100g
|
|
% av RDI per 10 g |
Energi (g.) |
1103KJ/262Kcal |
|
Protein (g.) |
28.6g |
|
Kolhydrater |
16g |
|
varav sockerarter |
0g |
|
Fett (g.) |
5.90g |
|
varav fleromättat |
0g |
|
Fibrer (g.) |
49.2g |
|
Natrium (g.) |
0g |
|
Vitamin-A (mg) |
6 |
0.08% |
Vitamin-E (mg) |
100 |
83.33% |
Vitamin-C (mg) |
60 |
7.50% |
Tiamin (mg) |
0.49 |
4.45% |
Riboflavin (mg) |
1.43 |
10.21% |
Vitamin-B6 (mg) |
1.58 |
11.29% |
Kalium (mg) |
1820 |
9% |
Kalcium (mg) |
1610 |
20% |
Fosfor (mg) |
326 |
4.66% |
Magnesium (mg) |
535 |
14.27% |
Järn (mg) |
330 |
235.71% |
Användning och recept
Moringapulver fungerar utmärkt som juicesupplement, men häll inte i mer än en matsked då den fräna smaken annars lätt kan ta över. Det går även utmärkt att brygga moringa-te eller blanda in pulvret i en sallad.