Mother Earth Big Pack

Amarant EKO 5kg

Artikel nr: 1970x5
EAN: 7340051817909
395 kr

Vikt 5kg

Ekologisk amarant – naturligt glutenfri med många användningsområden!

 

I korthet

• Ekologiskt och naturligt glutenfritt
• Producerad under rättvisa förhållanden i kooperativ

 

Amarant och dess historia

 

Amaranten har sitt ursprung i Centralamerika och de tropiska delarna av Sydamerika och var för urbefolkningen Aztekerna det sannolikt viktigaste livsmedlet. Men den var inte bara ett baslivsmedel för Aztekerna, amaranten hade också en viktig roll i tillagandet av rituella drycker och rätter. Ett sätt att använda amaranten, som lever kvar än idag, är att rosta eller poppa fröna och blanda dem med honung eller melass. Denna blandning formas sedan till kakor som stelnar. Idag odlas amarant ännu inte i någon jämförelsevis stor skala, men länder såsom Mexico, Guatemala och Peru står för den största andelen av odlingen.

 

7340051817909

Användning: Kan användas som alternativ till pasta eller ris. Gott i sallad varm eller kall

Tillagning: Tag 2 delar vatten till 1 del amarant och låt sjuda under lock i ca 25 minuter

 

Amarant kan tillagas på flera olika sätt. Den kan kokas och blandas ned i en sallad, soppa eller gryta. Du kan koka den till en gröt och blanda ned frukter, chiafrön, solrosfrön och liknande. Eller laga till den och ha den som ett separat tillbehör till maten, som ris eller potatis. En unik egenskap med amaranten är att den också går att ”poppa”, som popcorn. Du kan kanske inte äta den som popcorn eftersom fröna är så små, men dessa kan användas till att göra bars eller som i Centralamerika, göra amarantkakorna alegría med honung eller melass.